10 načinov, kako preveriti, kako dominantni ste

Roke [Foto: Pexels]

10 načinov, kako preveriti, kako dominantni ste

Ročnost, oziroma katero roko uporabljamo, je večinoma genetsko pridobljena. Le okoli 10 % svetovnega prebivalstva je po naravi levičarjev. Levičarji so skozi zgodovino pogosto doživljali diskriminacijo, in še danes je veliko orodij namenjenih desničarjem.

Ročnost običajno povezujemo s tem, katero roko uporabljamo za pisanje, prehranjevanje in druge dejavnosti. Vendar pa levo ali desno pristranskost presega le naše roke. Lateralna pristranskost se lahko kaže tudi v drugih delih telesa. Nekateri ljudje imajo močno izraženo lateralnost in številne funkcije opravljajo s svojo dominantno stranjo, medtem ko so drugi manj pristranski in nekatere dejavnosti opravljajo z levo, druge pa z desno stranjo.

Tukaj je 10 testov za ugotavljanje lateralnosti, ki se odraža v govorici našega telesa:

  1. Ploskanje: Začnite ploskati. Katera roka je zgoraj? Desničarji običajno ploskajo z desno roko po levi, levičarji pa obratno.
  2. Desnooki ali levičar? S obema očesoma strmite v oddaljen predmet. Iztegnite roko in postavite prst pred predmet. Zaprite vsako oko posebej. Oko, ki ob zaprtju drugega ohrani prst na predmetu, je vaše dominantno oko.
  3. Nagnite glavo: Proti kateri rami nagnete glavo?
  4. Prekrižane rok: Prekrižajte roke. Dominantna stran je tista, kjer je roka zgoraj. Enako prepletite prste – kateri palec je zgoraj?
  5. … več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pexels