Site icon Portal24

10 najboljših Disneyjevih filmov vseh časov

10 najboljših Disneyjevih filmov vseh časov

V Čarobnem kraljestvu ne manjka bleščečih zvezd. Naj gre za klasične filmske igralce v priljubljenih igranih filmih kot je Julie Andrews v filmu Mary Poppins ali sodobnejše, ki so animirane like spremenili v fenome pop kulture, kot sta to odlično storili Idina Menzel in Kristen Bell z Elzo in Ano.

Najboljši Disneyjevi filmi vseh časov morajo 

  1. zbujati nostalgijo, 
  2. biti povezani z močnim spominom na otroštvo,
  3. zabavati 
  4. ali imeti vse našteto.
Levji kralj

Mel Gibson, Kenneth Branagh, Simba. Simba, ki mu glas posodita Jonathan Taylor Thomas in Matthew Broderick, postane polnoleten. Izve, da je njegov stric Scar ubil očeta in ga bo zato nasledil na prestolu. Film je dvakratni dobitnik oskarja za izvirno glasbo in glasbeno spremljavo. Še vedno pa ima najboljše uvodno špico med vsemi Disneyjevimi filmi.

Sto in en dalmatinec

Naš najljubši del Disneyevega pasjega užitka iz leta 1961 se pojavi že na začetku. Spretni animatorji povežejo pasme mladičev z enakimi lastniki. Podobnosti med psi in njihovimi lastniki ni mogoče zanikati. Najboljši del filma Dalmatinci pa je zlobnica. Cruella de Vil, pošastna ugrabiteljica psov, ki ljubke živali spreminja oblačila. 

Mary Poppins

Mary Poppins prekaša vse kraljice, kralje, princese in očarljive prince v Disneyjevem čarobnem kraljestvu. Zna leteti, čarati in plesati z risanimi pingvini. Poljub prave ljubezni ni potreben. V brezčasni klasiki o očarljivi varuški, ki jo obožujejo tako kritiki kot oboževalci, nastopata Julie Andrews v neponovljivi vlogi. 

Ostržek

Čustveno odmeven, svarilen in na trenutke prav strašljiv je Disneyjev drugi animirani film. Ustvaril je idejo za nadaljnjo življenjsko pot studia. Podobe in umetniški dosežki devetih starcev so navdihovali animacijo v naslednjih desetletjih. Ostržek, predelan po temačnem italijanskem romanu Carla Collodija, je zgodba o izdelovalcu igrač in njegovi marionetki. Ta postane pravi deček. Jeseni lahko pričakujemo ponovo igrani film Roberta Zemeckisa s Tomom Hanksom, Josephom Gordonom-Levittom in Cynthio Erivo v glavnih vlogah.

Maščevalci: Konec igre

Zadnji obračun epske superherojske sage se začne tam, kjer se je končal predhodnik, Neskončna vojna. Ponovno se srečamo z najljubšimi liki, ki jih Thanos ni spremenil v siv prah. Dolgotrajni zaključek, ki se začne v stanju žalovanja, je izjemno ambiciozen podvig bratov Russo in se spremeni v vznemirljivo akcijo, pri čemer uspe povezati proste konce, povedati odlično zgodbo in se dotakniti sentimentalnih temeljev. 

Pepelka

Ne glede na to, koliko desetletij nas loči od pravljic, polnih zastarelih ideologij, si ne moremo pomagati, da ne bi ostali očarani nad stoletno zgodbo o Pepelki. Bibbidi-bobbidi-boo čarobnostjo Disneyjeve animirane mojstrovine. Film, ki je bil leta 1950 trikrat nominiran za oskarja, je dolg približno eno uro. V njem nastopajo nekatera najbolj prikupna Waltova bitja, podobna Mickeyju in Minnie.

Mala morska deklica

Disneyjev glasbeni duet Alan Menkin in Howard Ashman je prejel dva kipca Akademije. Podvodna pravljica o neuklonljivi, uporniški morski deklici Ariel ima ne le najlepši pevski glas, ampak ga je pripravljena zamenjati tudi za par nog. Z nogami bi lahko hodila po kopnem s princem, ki ga je ljubila izpod morske gladine. Konflikt povzroči Uršula, zlobna morska čarovnica, ki zapre morske prebivalce v vrt polipov in jih začara. Če je film na sporedu, ga ne moremo preskočiti.

Reševanje malega Nema

Pixar se poda pod morsko gladino z zgodbo o pogrešani ribici. V zgodbi nastopata klovn s smešnim humorjem in pozabljiv modri tang, ki iščeta naslovnega malega plavalca. Toda samo opis filma še zdaleč ne izkaže njegovega šarma in užitka, ki ga prinaša z oskarjem nagrajen film. Ellen DeGeneres nas presente v vlogi očarljive Dory na udaru.

Ledeno kraljestvo 

Ane, Elze, Olafa in preostalih čarobnih likov, zaradi katerih je film Leleno kraljestvo leta 2013 postal popkulturni fenomen, ne bomo izpustili. To priredbo Hansa Christiana Andersena, ki je drugi najdonosnejši animirani film vseh časov, prekaša le njeno nadaljevanje. Film, v katerem se razkrivajo glasilke Idine Menzel in Kristen Bell, ima vse, kar si želite od Disneyjevega filma. Smeh, ljubezen in neumne male pomočnike. Toda medtem ko se številni animirani filmi tolažijo s predvidljivostjo, se v Ledenem kraljestvu zgodi preobrat.

Zootropolis

Kaj je boljši način za utrjevanje konceptov vključevanja in sprejemanja v občutljive misli kot raznolikost in različnost živalskega kraljestva? V Zootropolisu policistka Judy Hopps (Ginnifer Goodwin), zajčja policistka začetnica, skupaj z Nickom Wildom (Jason Bateman), lisjakom prevarantom, razkrije zaroto. V ospredju so podtoni uveljavljanja enakih pravic, spopadanja s predsodki in praznovanja ženskega opolnomočenja.

Vir slik: Disney+, Seventeen Magazine

Exit mobile version