10 novih angleških knjig za branje med poletjem 2022

Ne glede na to, ali že pakirate za na plažo ali pa se šele veselite dni, ko boste na plaži končno lahko raztegnili brisačo in se sprostili, se boste ob najboljših poletnih knjigah počutili kot na soncu, ne glede na vreme.

Tudi če je najboljše mesto za branje to poletje ob bazenu na dvorišču ali na kavču v dnevni sobi, z odprtimi okni in prižganim ventilatorjem, lahko dobra knjiga tudi takšne okoliščine spremeni v sproščujoče počitnice.

Trdno verjamem, da je odlično branje za na plažo tisto, ki vas popelje v drug svet.

Naj gre za napetost, ki vas spravi v nočne more, bogato in podrobno zgodovinsko literaturo ali resnične spomine, ki vam dajejo vpogled v življenje nekoga drugega. Na letošnjem seznamu novih izdaj je veliko res izjemnih del.

Nekateri od priljubljenih avtorjev imajo ravno v času poletnih počitnic na voljo nove uspešnice. Ne glede na to, kakšen je vaš poletni knjižni okus, se za vsakogar najde nekaj. Vzemite knjige s seboj, kamorkoli vas bo že popeljalo poletno sonce.

A House Between Earth and the Moon – Rebecca Scherm

Čeprav marec za večino od nas ni ravno poletje, se zdi, da je tematika pobega v tem romanu res primerna. Skupina znanstvenikov se dogovori, da bo živela na vesoljski postaji Parallaxis. Postaja je zgrajena za milijarderje, da bi opravila raziskave o tem, kako ohraniti obstoj človeštva na podnebno opustošenem planetu. Obljubijo jim, da se jim bodo družine kmalu pridružile, toda ko znanstveniki prispejo na postajo, se ta obljuba in njihova življenja začnejo hitro krhati. Ta distopični roman vas bo ponesel daleč stran, ne glede na to, kje se nahajate.

Lessons in Chemistry: A Novel – Bonnie Garmus

Elizabeth Zott je kemičarka. Vendar je tudi ženska v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, kar pomeni, da sta njena kariera in ljubezensko življenje na milost in nemilost prepuščena vplivnim moškim. To je zgodba o izgubljeni in najdeni ljubezni, izzivanju statusa quo in iskanju svojega mesta v svetu, čeprav se svet ne strinja, kaj to je. Ni treba biti znanstvenik, da ugotoviš, da si ta knjiga zasluži mesto na tvoji polici.

Like a House on Fire – Lauren McBraye

Ko se v zakonu in življenju ravno začne počutiti malce naveličano, Merit spozna arhitektko Jane. Ta ji v življenje vpihne nov zagon. Njun odnos je več kot le delovno prijateljstvo. Je priložnost, da si predstavljamo drugačno življenje. Ta zgodba o ženskih odnosih bo zagotovo spodbudila tudi vašo domišljijo.

Memphis – Tara M. Stringfellow

To je bogato naslikan roman s čudovito atmosfero. Slika neizbrisen portret dediščine nasilja in preživetja, ljubezni in vztrajnosti ter načina, kako lahko umetnost reši naše duše. Ob branju se boste počutili, kot da ste se prek njegovih strani preselili v Memfis.

The Lifeguards – Amanda Eyre Ward

Austinova soseska Zilker Park je raj za tesno povezanost med ljudmi. Upravičuje ceno nepremičnin, polna je mamic, ki vsako srečno uro preživijo na eni od svojih verand, in otrok, ki se družijo do policijske ure. Dokler se trije mamini sinčki ne vrnejo z nočnega kolesarjenja s skrivnostjo, ki bo razkrila njihova življenja. Naredite si margarito in prižgite svečko, saj boste v zgodbi še nekaj časa.

We Do What We Do in the Dark – Michelle Hart

Mallory je še vedno prizadeta zaradi materine smrti, ko v telovadnici spozna starejšo žensko in se vanjo takoj zaljubi. Ta Mallory pokaže kaj je življenje, ki si ga je prej lahko le predstavljala. Njuno razmerje pa spremeni njeno življenjsko pot. Ta tihi, tesnobni roman raziskuje, koliko škode in rasti lahko povzročimo drug drugemu.

The Change: A Novel – Kirsten Miller

Ko tri ženske doživijo menopavzo, ugotovijo, da so močnejše, kot so si kdajkoli predstavljale. Pod vodstvom ene od njih, ki sliši glasove mrtvih deklet, ki potrebujejo odrešitev, razkrijejo grozljive skrivnosti, ki jih tri ženske začnejo popravljati. Včasih morajo ženske stvari vzeti v svoje roke. Ta daje besedni zvezi “moč deklet” povsem nov pomen.

Book Lovers – Emily Henry

Nora zaradi svoje kariere vplivne literarne agentke že pozna vse stereotipe romantičnih romanov. Ko jo sestra povabi, naj mesec dni preživi v zaspanem mestecu, nima namena sodelovati v enem izmed njih. Poleg tega je tam tudi njen uredniški sovražnik, v katerega se zagotovo ne bo zaljubila, kajne? Ta poletna romanca vas ne more izneveriti, zato si, preden jo odprete, primerno preuredite svoj urnik za naslednjih nekaj dni.

All the Things We Don’t Talk About – Amy Feltman

Najstnica Morgan Flowers se že vse življenje sprašuje o odsotni materi Zoe. Poskuša poskrbeti za življenje svojega nevrodivergentnega očeta in na poti ugotoviti, kdo sploh je. Toda ko Zoe pusti dekle Brigid, se mora vrniti v Morganovo življenje ravno v času, ko njena alkoholna drama povzroči težave tudi med Morgan in njenim novim dekletom. Ta zgodba o odraščanju je boleče nežna in bo bralce vseh starosti opomnila, kako je biti najstnik, ki nosi svoje srce na zunanji strani.

This Is Not a Book About Benedict Cumberbatch: The Joy of Loving Something–Anything–Like Your Life Depends On It – Tabitha Carvan

Večina nas najstniške stvari pusti v otroških sobah in jih zamenja za resnejše skrbi, kot so razmerja, otroci in službe. Toda ko novopečena mamica Tabitha odkrije strast do Benedicta Cumberbatcha, kmalu spozna, da njena obsedenost pravzaprav sploh ni povezana z igralcem. Povezana je z veseljem do lahkotnih interesov in občutka lastne vrednosti. Ta knjiga, ki je deloma spominska knjiga, deloma knjiga za samopomoč, vam bo omogočila, da ponovno odkrijete svoje obsedenosti in v njih začnete uživati.

Vir: Good Housekeeping

Vir slik: Amazon