Mineva 100 dni od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja. Z rusko potezo se je začel najbolj krvav spopad v Evropi v zadnjih desetletjih.

Petkov povzetek:

  • Ameriški predsednik Joe Biden pravi, da bodo za konec ruske vojne v Ukrajini potrebna pogajanja.
  • Evropska unija je embargo na rusko nafto potrdila tudi uradno. Sankcije je uvedla tudi proti visokim vojaškim osebnostim Kremlja, obtoženim, da so zagrešile grozodejstva nad civilisti v Ukrajini.
  • Vodja Afriške unije se je v Moskvi srečal z Vladimirjem Putinom in pravi, da ga je Rusija pomirila. Putin pa, da se zaveda, da kriza in sankcije ustvarjajo resne težave šibkejšim gospodarstvom.
  • ZN vodijo pogovore o sprostitvi ruskih blokad pristanišč in s tem izvoz ukrajinskih kmetijskih pridelkov in proizvodov na mednarodne trge. Ukrajinski veleposlanik je dejal, da je tudi Turčija med kupci žita, ki ga je Rusija ukradla Ukrajini.
  • Ukrajina bo ruske deportacije otrok preiskovala kot možen genocid.
  • Rusija po 100 dneh ni dosegla nobenega od svojih strateških ciljev.
  • Približno 60 odstotkov mesta Lisičansk je popolnoma opustošeno

LNR in DNR omejujeta dostop do Viberja

Samooklicani Ljudski republiki Doneck (DNR) in Lugansk (LNR) sta v petek v nekaterih delih “začasno omejili” dostop do Viberja.

LNR je v izjavi za proruske medije v regiji dejala, da je bila odločitev sprejeta kot “odziv na vse večjo uporabo storitve kot del sovražnikove vojaške infrastrukture za pridobivanje geolokacijskih podatkov naše kritične vojaško-civilne infrastrukture”.

Tudi v DNR je vodja proruskih militantov Denis Pušilin podpisal odločitev o omejitvi dostopa do priljubljene aplikacije za pošiljanje sporočil. Izognil bi se rad ​​širjenju nezakonitih informacij; netočnih civilnih in vojaških informacij ter propagande glede nasilja, informacij, in psiholoških pritiskov,” poroča Ukrajinska pravda.

Putin za krizo s hrano in energijo krivi Zahod, Rusija, da je le grešni kozel

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek za nastajajočo svetovno krizo s hrano in energijo okrivil Zahod. Znova je ponovil ponudbo svoje vlade o varnem prehodu za ladje, ki iz Ukrajine izvažajo žito, če bodo iz voda odstranili mine.  Putin je dejal, da Rusija ne blokira pošiljk žita iz Ukrajine. Zahod pa, da Rusijo uporablja kot grešnega kozla za svoje težave.

Ruska državna tiskovna agencija Tass poroča, da je Putin dejal, da bi sankcije Zahoda proti Rusiji stanje na svetovnih trgih le še poslabšale, zmanjšale pridelek in dvignile cene.

Putin je obljubil, da Rusija, če bodo vode razminirane, ne bo napadala ladij z žiti. Predlagal je, da bi žito odpeljali iz ukrajinskega pristanišča Berdjansk ali Belorusije. Berdjansk je pod rusko okupacijo.

Putinova stališča o teh vprašanjih so v nasprotju z razlagami Ukrajine in njenih zaveznikov.

Macron: Putin je naredil zgodovinsko napako

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v petek dejal, da je Putin z napadom na Ukrajino naredil zgodovinsko napako. Zdaj  je izoliran.

Francoski predsednik je ponovil, da Rusije ni treba poniževati. Prišel bo dan, ko bodo boji prenehali in bo potrebno zgraditi izhod tudi po diplomatski poti.

Macron, ki je pod pritiski, da naj gre že v Kijev, saj je bilo tam že veliko evropskih predsednikov, je dejal, da v tem trenutku ne izključuje ničesar.

“Želimo povečati finančno in vojaško podporo Ukrajini in narediti vse, da žito spravimo iz Ukrajine.”

Švica Ukrajini ne bo poslala APC, ki jih je kupila Danska, sklicuje se na zakon o nevtralnosti

Švicarska vlada je v petek sporočila, da ne bo izpolnila zahteve Danske, naj v Ukrajino pošlje 22 švicarskih oklepnih transporterjev. Švica se pri tem sklicuje na svoj zakon o nevtralnosti. Ta ji prepoveduje izvoz vojnega materiala v državo v vojni.

Danska je namreč zahtevala, da Švica svoje oklepne transporterje Piranha III, ki jih je Danska nabavila in skladiščila v Nemčiji, prenese v Ukrajino.

Švicarski zvezni izvršni svet je odločitev potrdil v petek. Švicarska vlada  je ob tem napovedala, da bo dovolila prenos določene vojaške opreme v Nemčijo in Združeno kraljestvo, ko bosta dopolnjevali zaloge, ki sta jih poslali Ukrajini.

Švica je pred tem zavrnila tudi že nemško prošnjo za pošiljanje švicarskega 35 mm streliva za protiletalske puške Gepard v Ukrajino.

Biden pravi, da bodo za konec vojne potrebna pogajanja

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek dejal, da meni, da bodo za konec ruske vojne v Ukrajini potrebna pogajanja.

Bi morala Ukrajina prepustiti del svojega ozemlja Rusiji, da bi se vojna končala? Biden je odgovoril, da je politika še naprej takšna, da ZDA o Ukrajini brez Ukrajine ne bodo sprejemale nobenih odločitev.

Dejal je:  “To je njihovo ozemlje, ne bom jim govoril, kaj naj in kaj ne.”

Biden je še dejal, da se mu zdi, da bo na neki točki tukaj treba doseči rešitev s pogajanji, a ne ve kako bi bil videti tak sporazum. ZDA  bodo Ukrajincem še naprej pomagale pri obrambi.

Vir: Euronews in AP

Foto: Euronews