100 milijonov dolarjev težek kripto rop. Ameriško kriptovalutno podjetje Harmony je včeraj sporočilo, da so tatovi iz enega njegovih ključnih izdelkov ukradli digitalne kovance v vrednosti približno 100 milijonov dolarjev.

Harmony razvija verige blokov za tako imenovane decentralizirane finance. To so spletna mesta, ki ponujajo posojila in druge storitve brez tradicionalnih tako imenovanih vratarjev, kot so banke.

Podjetje s sedežem v Kaliforniji pravi, da je bil rop izveden na njihov »most« Horizon. Horizon je orodje za prenos kriptovalut med različnimi verigami blokov, osnovna programska oprema, ki jo uporabljajo digitalni žetoni, kot sta bitcoin in eter.

Tatvine podjetja v kripto sektorju pestijo že nekaj časa. Tatovi pa so  vedno bolj ciljno usmerjeni na blockchain mostove. Po podatkih londonskega podjetja za blockchain analitiko Elliptic je bilo doslej z mostov ukradenih več kot milijardo dolarjev. 

Harmony je na Twitterju zapisal, da “sodeluje z nacionalnimi organi in forenzičnimi strokovnjaki, da bi identificiral krivca in pridobil ukradena sredstva”. Podrobnosti niso navedli. Tiskovni predstavnik Harmonya je v izjavi dodal, da njihova globalna ekipa za reševanja tega vprašanja dela 24 ur na dan. Harmony je prek transakcije na naslovu kripto denarnice že poskušal stopiti v stik s hekerjem.

Elliptic, ki spremlja javno vidne podatke blockchaina, pravi, da so hekerji iz Harmonyja ukradli različne kriptovalute, vključno z eterjem, Tetherjem in USD Coin. Kasneje so jih s pomočjo tako imenovanih decentraliziranih izmenjav zamenjali z eterjem.

Marca so hekerji iz Ronin Bridgea ukradli približno 615 milijonov dolarjev kriptovalut. Ronin Bridge se uporablja za prenos kriptovalut v in iz igre Axie Infinity. ZDA so krajo povezale s severnokorejskimi hekerji. 

Foto: Reuters