100 najboljših plaž na svetu: Dve sta v Evropi!

Foto: Freepik

100 najboljših plaž na svetu: Dve sta v Evropi!

V nenehnem iskanju popolne plaže, ki bi zadovoljila želje in potrebe sodobnih popotnikov, je Beachatlas, enciklopedija plaž, ki deluje na osnovi umetne inteligence, predstavila novo, revolucionarno lestvico. Medtem ko je internet preplavljen z seznamom najboljših plaž, ki ponujajo opise zlatih peskov in kristalnih vod, je Beachatlas pristopil drugače. Ustvarili so edinstven izbor, ki temelji na širših merilih, kot so vrednost za lokalno skupnost, raznolikost, pravičnost, vključenost (DEI), ponudba življenjskega sloga in kulturni pomen.

V procesu, ki je vključeval mnenja potovalnih strokovnjakov, vplivnežev, blogerjev in novinarjev, je bil ustvarjen natančen seznam 100 plaž, ki ne samo da izpolnjujejo tradicionalno podobo popolnosti, ampak so tudi ocenjene glede na nočno življenje, zabave na plaži, vrhunski ambient in letovišča ter njihov DEI. Poseben poudarek je bil dan na plaže, ki se ponašajo z vključujočim okoljem, ki zagotavlja, da se vsak obiskovalec, ne glede na njegovo poreklo, identiteto ali sposobnosti, počuti zastopanega in udobno.

Beachatlas je za izbor 100 plaž po šestih kriterijih uporabil algoritem.

To novo merilo je pokazalo, da dve izmed desetih najboljših plaž niso le lepe po videzu, ampak so tudi ključnega pomena za lokalne skupnosti, saj predstavljajo središče kulture in družbenega življenja. Naravna raznolikost teh lokacij je prav tako prispevala k njihovemu visokemu rangiranju, saj je bila poudarjena bogata flora in favna, ki obkroža te obale.

Zanimivo je, da nobena izmed teh dveh izjemnih evropskih plaž ni v Španiji ali na Portugalskem, kar dodatno dokazuje, da se izjemne lepote in vrednosti lahko najdejo v manj pričakovanih destinacijah.

100 najboljših plaž

Na seznamu 100 najboljših plaž, ki ga je sestavila obsežna ekipa potovalnih strokovnjakov, vplivnežev, blogerjev in novinarjev, so bile plaže ocenjene tudi glede na njihov kulturni pomen. Posebno pozornost so namenili tistim z zgodovinskim pomenom ali z močno prisotnostjo v pop kulturi, vključno s plažami, ki so se pojavile v filmih.

Na seznamu med prvih deset najdemo tudi dve evropskimi plaži. Reynisfjara na Islandiji, znana po svojem črnem pesku, je osvojila šesto mesto. Ta plaža, ki izraža vulkansko naravo Islandije, je prizorišče, kjer se srečujeta lava iz vulkana Katla in hladen severni Atlantik, kar ustvarja osupljivo naravno pokrajino. Znana je tudi po svojih bazaltnih stebrih, ki so navdihnili številne filmske ustvarjalce, vključno z ekipami za Igre prestolov, Vikingov in Zvezdne steze. Leta 2020 je bila Reynisfjara uvrščena med 21 najboljših plaž na svetu po izboru National Geographica. Obiskovalci naj bodo previdni zaradi močnih valov, ki so znani po tem, da so zelo nevarni.

Plaža Omaha v Normandiji, Francija, je zasedla deseto mesto. Kot zgodovinsko pristanišče druge svetovne vojne, kjer so se na dan D izkrcale zavezniške sile, ta plaža zdaj mirno stoji kot priča preteklosti, obkrožena z ostaneki nemških bunkerjev. Na njej je postavljena tudi osupljiva skulptura iz nerjavečega jekla, Les Braves, ki služi kot poklon ameriškim vojakom, ki so se borili na tem ključnem odseku obale.

[Vir: Euronews, BeachAtlas];Portal24; Foto: Freepik