1000 primerov spolnih zlorab v švicarski katoliški cerkvi

Švicarska cerkev je postala zadnja v Evropi, ki se je lotila škandala zlorab. Raziskovalci opozarjajo, da so ugotovitve enoletne študije, ki je razkrila več kot 1000 primerov spolnih zlorab s strani katoliških duhovnikov in drugih v Švici, od sredine 20. stoletja verjetno le “vrh ledene gore”. Poročilo, ki ga je naročila Švicarska škofovska konferenca in sta ga vodila dva zgodovinarja Univerze v Zürichu, ponuja globok pogled na spolno zlorabo in nadlegovanje, ki je zmedlo Katoliško cerkev po vsem svetu.

Avtorji študije so v izjavi povedali, da so identificirali 1.002 “situaciji spolne zlorabe,” vključno z obtožbami proti 510 ljudem. Kot so zapisali, je zloraba prizadela 921 ljudi. Zgodovinarki Monika Dommann in Marietta Meier sta opozorila, da so “ugotovljene situacije zagotovo le vrh ledene gore”. Večina obtoženih so bili moški. Skoraj tri četrtine pregledanih dokumentov je pokazalo, da so spolne zlorabe vključevale mladoletne osebe. 56 odstotkov primerov spolne zlorabe je vključevalo moške ali fante.

Raziskovalci so pregledali na tisoče strani tajnih dokumentov, zbranih od cerkvenih oblasti od sredine 20. stoletja. Ugotovili so, da številni viri informacij niso bili v celoti raziskani. Navedli so nekaj primerov uničenja dokumentov, da bi prikrili morebitne domnevne kršitve. Ugotovili so, da so se zlorabe zgodile po vsej državi. Več kot polovica primerov se je zgodila med pastoralno oskrbo, približno 30 odstotkov pa v krajih, kot so šole, domovi in internati. Nekaj incidentov se je zgodilo med spovedmi ali posveti.

Prikrito

Raziskovalci so ugotovili, da je bilo veliko primerov “prikritih ali omalovaženih”. “Cerkveni uradniki so redno premeščali obtožene in obsojene klerike, včasih celo v tujino, da bi se izognili posvetnemu kazenskemu pregonu in klerikom zagotovili prerazporeditev. Pri tem so bili interesi katoliške cerkve in njenih voditeljev postavljeni pred dobrobit in zaščito župljanov,” so po navajanju Euronewsa zapisali v poročilu.

Poročilo označuje zadnji poskus nacionalne škofovske konference, da bi podala zgodovinski obračun zlorab, za katere je hierarhija vedela že desetletja, a jih je le redko kaznovala. V zadnjih letih so takšna nacionalna poročila v krajih, kot sta Nemčija in Francija, spodbudila zahteve po restituciji za žrtve. Prav tako so poročila podžgala pozive, naj se kaznujejo škofi, kardinali in redovniški predstojniki, ki so prikrivali zlorabo.

Foto: Pexels

Portal24