Danes je 102. dan vojne v Ukrajini. Gre za enega najbolj krvavih konfliktov, ki so pretresli Evropo v zadnjih desetletjih. Umrlo je na tisoče ljudi, milijoni so postali begunci, mesta pa so le še ruševine, kjer so nekoč živeli ljudje.

Retorika na obeh straneh je zelo ostra. Ukrajinske sile so se v soboto na vzhodu države silovito spopadle z ruskimi silami. Najhujši boji potekajo v ključnem vzhodnem mestu Severodonetsk. 

Regionalni guverner pravi, da so ukrajinske sile rusko vojsko na določenih delih območja potisnile nazaj. Rusko obrambno ministrstvo je kasneje povedalo, da se umikajo ukrajinske sile. 

Euronews novice ni mogel preveriti. 

Sobotni povzetek

  • Rusija je bila obtožena, da se s svetom, ker zadržuje ukrajinsko žito, igra “igre lakote”.
  • Spopadi se nadaljujejo v dveh ključnih mestih na vzhodu Ukrajine, Severodonetsku in Lisičansku.
  • Rusko ministrstvo za obrambo trdi, da se ukrajinske sile umikajo iz Severodonecka.
  • V bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine je zagorel več stoletij star pravoslavni samostan. Za požar strani krivita druga drugo. 
  • Ukrajinski zunanji minister je zavrnil opozorilo francoskega predsednika, naj ne “ponižuje” Rusije. 
  • Vodja Združenih narodov je znova pozval k miru v Ukrajini. 
  • Ukrajinska vojna je v petek obeležila 100. obletnico vojne. 

Rusija trdi, da se ukrajinske enote umikajo iz Severodonecka

Rusko obrambno ministrstvo trdil, da se ukrajinske oborožene sile umikajo iz ključnega vzhodnega mesta Severodonetsk. Utrpele bi naj do 90-odstotne izgube. 

V soboto je rusko ministrstvo za obrambo na Telegramu objavilo novico, da se ukrajinske sile umikajo proti Lisičansku, mestu na drugi strani reke Siverskyi Donets. 

Drugih podrobnostih v objavi ni bilo. 

Ukrajinski regionalni guverner pa je med tem, tudi v soboto dejal, da so ukrajinske sile ruske čete potisnile iz nekaterih območij Severodonetska.  Severodonetsk je ta trenutek ključno središče ruskih vojnih prizadevanj. Je eno od le dveh mest v regiji Donbas, ki ju Rusija ne nadzoruje. 

Ukrajina zavrača Macronovo prošnjo, naj se Rusije ne ponižuje

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je zavrnil Macronovo prošnjo, da naj se za voljo diplomatskih rešitev ukrajinske vojne ne ponižuje Rusije.

Francoski predsednik je v sobotnem intervjuju ponudil posredovanje v konfliktu in dejal, naj se ne sramoti Moskve. 

Takšni pozivi ponižajo Francijo in vse druge države, ki k temu pozivajo, je komentiral Kuleba. 

“Rusija je tista, ki se ponižuje. Bolje, da se vsi osredotočimo na to, kako postaviti Rusijo na svoje mesto. To bo prineslo mir in rešilo življenja.”

Dmytro Kuleba

Ogenj zajel slavni ukrajinski samostan

Na severu Ukrajiine je zaradi spopadov zagorel svetovno znan lesen samostan Svjatohirska lavra. 

“Zaradi sovražnosti je na ozemlju puščave Vseh svetih v Lavri izbruhnil obsežen požar. Ogenj je zajel glavno svetišče samostana.”

Samostan je povezan z Moskovskim patriarhatom, ki ga vodi patriarh Kiril, zaveznik predsednika Vladimirja Putina in podpornik ruske vojske.

V tvitu ukrajinska vlada navaja, da so ruske sile 30. maja tam ubile štiri menihe.

Rusko obrambno ministrstvo medtem trdi, da so samostan požgali«ukrajinski »nacionalisti«, ko so se umikali iz Svjatogorska.

Samostan stoji na pečinah ob reki Siverskji Donets. Ruske čete so, da bi obkolile ukrajinsko vojsko, reko že večkrat poskušale prečkati. Sviatohirsk leži severno od Slovjanska, mesta, ki ga nadzorujejo Ukrajinci.

Vir: Euronews

Foto: Reuters