12. berlinski bienale predstavlja delo umetnikov iz vzhodnih držav. Je vrhunec sveta sodobne umetnosti v nemški prestolnici. Berlinski bienale poteka vsako drugo leto, prizorišča so po vsem mestu to pa je že njegova 12. izdaja.

Na Berlinskem bienalu umetniki z vsega sveta prikazujejo svoje slike, skulpture, instalacije in videe. Letošnja tematika bienala je ‘Still Present!’, osredotočena je na umetnike iz delov sveta, ki ne pripadajo tako imenovanemu Zahodu.

Na štirih prizoriščih so pod umetniškim vodstvom francoskega umetnika Kaderja Attie predstavljene različne teme, kot sta dekolonizacija in restitucija.

Kaj je na ogled na letošnjem berlinskem bienalu?
Instalacija Sammyja Balojija “…in tistim valovom Severnega morja, ki šepetajo potopljene zgodbe”/ Foto: AFP

Na razstavi dela predstavlja okoli 70 umetnikov. Nekateri imajo sedež v Berlinu, večina je v nemško prestolnico pripotovala. Izstopajoči del letošnje razstave je instalacija umetnika Sammyja Balojija  iz Konga. Instalacija se imenuje: “…in tistim valovom v Severnem morju, ki šepetajo potopljene zgodbe”. 

Umetnik svoje občinstvo vabi k razmišljanju o moderni dobi, ki ima korenine v imperializmu in kolonializmu. Osrednji del instalacije je rastlinjak, sodobna različica ‘Wardian case’, ki se je v kolonialnem obdobju uporabljal za prevoz eksotičnih rastlin v Evropo. Za Balojija je to metafora, kako so bili moški iz kolonij napoteni v vojno v Evropi.

Na bienalu boste našli tudi dela, ki se osredotočajo na podnebne spremembe in uničenje narave.

Dekolonizacija in restitucija
Sinni, obalna ženska Vedda, Vandalous-bay, severno od Batticaloa, Šrilanka/ Foto: Deneth Piumakshi Veda Arachchige

Ena od umetnikov letošnje razstave je Deneth Piumakshi Veda Arachige. Po rodu je iz Šrilanke, zdaj pa živi v Franciji. S fotografijo, videom, kiparstvom in instalacijo umetnica pripoveduje zgodbo svojih prednikov, avtohtonih Šrilančanov imenovanih Adivasi. Za osnovo skulpture z naslovom ‘Autoportret kot restitucija – s feminističnega vidika’, Arachchige drži repliko lobanje moškega Adivasija, je avtorica uporabila kar svoje telo.

Berlinski bienale za sodobno umetnost je odprt za javnost 11. junija in traja do 18. septembra 2022.

Vir: Euronews

Foto: AP