12 podpisnikov javnega pisma zahteva preklic priznanja Palestine

Palestina [Foto: Freepik (fotografija je simbolna)]

12 podpisnikov javnega pisma zahteva preklic priznanja Palestine

Skupina dvanajstih podpisnikov, med katerimi izstopa vodja opozicijske SDS Janez Janša, je v javnem pismu naslovljenim s “Pravni in zunanjepolitični škandal” pozvala vladno večino v Državnem zboru (DZ), naj prekliče priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. Poudarjajo, da je bila odločitev sprejeta v nasprotju s poslovnikom DZ in jo zato označujejo za protipravno.

Kršitev poslovnika in politični manevri

Podpisniki, med katerimi so tudi Igor Bavčar, Franci Feltrin, Vitomir Gros, Dr. Tone Jerovšek, Jelko Kacin, Slavko Kmetič, Andrej Magajna, Igor Omerza, Alojz Peterle in Dr. Dimitrij Rupel, trdijo, da je bilo priznanje Palestine 4. junija sprejeto sredi političnih polemik in proceduralnih zapletov. Izpostavljajo kršitev 184. člena poslovnika DZ. Poleg tega menijo, da je bila odločitev vladne koalicije povezana z bližajočimi se evropskimi volitvami in željo po izboljšanju volilnega rezultata.

Podpisniki pisma, ki so vsi zagovorniki slovenske osamosvojitve, poudarjajo, da zagovarjajo enaka merila za vse narode, ki si prizadevajo ustanoviti svojo državo, ob izpolnjevanju pogojev mednarodnega prava. Vendar pa opozarjajo, da Palestina in Izrael bolj kot priznanje Slovenije potrebujeta medsebojno priznanje in konec sovražnosti. Navedli so slogan ‘Palestina od Jordana do morja!’ in teroristične napade Hamasa kot primere sovražnosti, ki jih je potrebno odpraviti.

Ob takšnih sloganih in ob terorističnih napadih Hamasa, kot se je zgodil 7. oktobra 2023, ob ščuvanju Hezbolaha ali iranskih ekstremistov so priznanja, kot je bilo slovensko, kaplja v morje, v pravnem pogledu pa nična. To priznanje ne prispeva k rešitvi, ampak je izraz političnega interesa vladajoče koalicije pred evropskimi volitvami.

Iz pisma

Pravno vprašljivo priznanje

V pismu opozarjajo, da priznanje Palestine s strani Slovenije ne prispeva k rešitvi konflikta, ampak je izraz političnega interesa vladajoče koalicije pred evropskimi volitvami. Podpisniki menijo, da priznanje Palestine ne bo imelo pravnih posledic in ne bo prispevalo k rešitvi konflikta, saj gre za “kapljo v morje” glede na zapleteno situacijo na Bližnjem vzhodu.

Podpisniki so tudi izpostavili, da je Izrael med vojno z JLA podprl Slovenijo in nato priznal njeno državnost, medtem ko Palestina tega ni storila, saj takrat še ni bila država. Izrael označujejo kot urejeno in demokratično državo, ki je bila v zadnjih napadih, vključno z dogodki 7. oktobra 2023, napadena, ne pa napadalna stran.

Ne moremo mimo dejstva, da je bil med državami, ki so med vojno z JLA podprle Slovenijo, nato pa tudi priznale slovensko državnost, tudi Izrael; medtem ko med njimi ni bilo Palestine, ki (preprosto povedano) ni bila država. Zakaj bi jo danes priznavali, ko bi že bila? Izrael je ne glede na vse obžalovanja in sočutja vredne posledice svoje trde politike urejena in demokratična država, ki 7. oktobra pa še kdaj prej ni bila napadalna, ampak napadena stran.

Iz pisma

Nujnost spoštovanja poslovnika

V zaključku pisma so podpisniki opozorili na nujnost spoštovanja ustavnega reda Republike Slovenije in poslovnika DZ pri sprejemanju zakonov in drugih odločitev. Trenutni vladajoči večini očitajo, da s 53 glasovi ne morejo spreminjati poslovnika ali določati, da se njegova norma ne uporablja. Pozvali so vlado in vladno večino v DZ, naj prekličejo protipravno odločitev in sprejmejo odgovornost za svoje ravnanje, ki ga označujejo kot brez primerjave v zgodovini samostojne Slovenije.

Prizori in razprave v Državnem zboru 4. junija pa so spominjali na čase, ko je bila Slovenija socialistična republika neuvrščene Jugoslavije, ne pa neodvisna država, ki posebej v zunanji politiki raje dvakrat premisli, predno si povzroči nesmiselne ali celo škodljive posledice. Res je skrajni čas za združitev palestinskih območij v državo, ki bo živela v miru z Izraelom. Seveda imajo vsi narodi – zato govorimo o samoodločbi – pravico do obrambe in zaščite civilnega prebivalstva.

Iz pisma

Podpisniki so prepričani, da je priznanje Palestine politični manever vladne koalicije pred evropskimi volitvami in da ne prispeva k rešitvi konflikta na Bližnjem vzhodu. Zahtevajo preklic priznanja in spoštovanje poslovnika DZ pri sprejemanju pomembnih odločitev.

Trenutna vladajoča večina zato s 53 glasovi ne more niti spremeniti poslovnika in še manj samovoljno določiti, da se kaka njegova norma ne uporablja. Zato vlado in vladno večino v DZ pozivamo, da prekličejo protipravno odločitev ter sprejmejo odgovornost za svoje ravnanje, ki je brez primerjave v zgodovini samostojne Slovenije. Jože Pučnik bi to kršitev komentiral z besedami: ‘Pa nikome ništa!’ v prostem prevodu: Pa kaj potem!

Iz pisma

[Vir: 24UR]; Portal24; Foto: Freepik