20 dejstev o bananah, ki jih zagotovo ne poznate

Ali poznate ta zanimiva dejstva o bananah? Večina zgodovinarjev verjame, da so banani ime, ki ga nosi še danes dali arabski trgovci s sužnji. Banane, ki so jih poznali, so bile dolge približno kot prst odraslega človeka, od tod tudi ime banana, ki je arabska beseda za prst.

Latinsko ime za banano je “musa sapientum”, kar pomeni plod žajblja.

Banane in platana banane so osnova prehrane milijonov ljudi v državah v razvoju. V mnogih tropskih deželah prevladujejo zelene banane, ki se uporabljajo za kuhanje.

Uradno je jagodičje

Banana je uradno uvrščena med jagodičje, medtem ko jagoda ni. Jagode morajo vsebovati semena znotraj sadeža, ne zunaj.

Prvotna divja banana je vsebovala veliko velikih, trdih semen in veliko pulpe.

Rastlino, ki rodi banane, običajno imenujemo drevo, vendar je v resnici največja zelnata cvetoča rastlina. Njeno deblo je pravzaprav lažno steblo.

Po svetu raste več kot 1000 različnih sort banan, razdeljenih v 50 skupin. Nekatere so sladke, kot so banane Cavendish. Danes so te najbolj komercializirana sorta in predstavljajo približno 47 odstotkov svetovne proizvodnje.

Včasih so jedli Gros Michel

Do leta 1965 je bila najpogostejša vrsta banane, ki smo jo uživali, Gros Michel. Bila je slajša in bolj kremasta od današnjih banan. Pridelovalci so prešli na današnje sorte zaradi razširjene in katastrofalne bolezni, ki je napadla Gros Michel po vsej Srednji in Južni Ameriki.

Samo v ZDA se na osebo dnevno zaužije približno 33,57 g banan. Največja porabnica banan na svetu je Uganda, kjer povprečen človek poje približno 605 g tega sladkega sadeža na dan.

Največji proizvajalki banan sta Indija in Kitajska. Indija v povprečju proizvede približno 29 milijonov ton na leto, Kitajska pa približno 11 milijonov ton.

Natančnemu številu banan, proizvedenih v svetovnem merilu, je težko slediti, saj pridelavo večinoma izvajajo majhne kmetije, ki banane trgujejo v neformalnem sektorju. Na primer, okoli 70 do 80 odstotkov proizvodnje v Afriki opravijo lokalne kmetije, ki gojijo banane za kuhanje.

Ob obiranju še niso zrele

Evropska unija in Združene države Amerike so največje uvoznice banan.

Banane, ki se izvozijo, se poberejo zelene in zorijo v namembni državi.

Banane so zdrav vir vlaknin, kalija, vitamina B6, vitamina C ter različnih antioksidantov in fitonutrientov.

Ljudje, ki so alergični na banane, imajo povečano tveganje za alergijo na lateks. Nekateri pravijo, da je polovica tistih, ki so alergični na lateks, pogosto alergični tudi na banane.

Leta 2012 je prebivalcu Illinoisa uspelo podreti svetovni rekord, saj je v 60 sekundah olupil in pojedel 8 celih banan.

Olupek se lahko uporablja za loščenje usnja

Kitajsko ime aromatične banane Go San Heong pomeni “vohate jo lahko s sosednje gore”.

Banane so sestavljene iz približno 75 odstotkov vode, kar je malo v primerjavi z nekaterimi vrstami zelenjave, kot sta kumare ali redkev, katerih vsebnost vode je 96 odstotkov oziroma 95 odstotkov.

Olje bananinega olupka lahko pomaga pri vnetju in srbečici, ki jo povzročijo piki žuželk.

Usnjene izdelke, kot so torbice ali čevlji, lahko zloščite z notranjo stranjo bananinega olupka, zdrgnete in obrišete s krpo.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zakaj so breskve zdrave

Breskve imajo za zdravje številne potencialne koristi, vključno z izboljšano prebavo, zdravim srcem, močnim imunskim sistemom in izboljšanimi simptomi alergij. Dietetičarka Maxine Smith, RDN, LD, pojasnjuje, zakaj je to sadje tako zdravo.

Hranilna vrednost breskev

Breskve so skupaj s slivami, marelicami, češnjami in nektarinami vrsta koščičastega sadja. Kot že ime pove, imajo koščičasto sadje le osrednjo koščico. Breskve so bele in rumene sorte in nudijo več prehranskih plusov… več tukaj.