2023: Leto podrtih podnebnih rekordov – rdeč alarm za svet

Foto: Pexels

2023: Leto podrtih podnebnih rekordov – rdeč alarm za svet

V letu 2023 smo bili priča zlomu vseh prejšnjih svetovnih podnebnih rekordov, opozarja Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Organizacija izraža globoko zaskrbljenost nad segrevanjem oceanov in taljenjem morskega ledu, kar predstavlja alarmantno raven podnebnih sprememb.

V letnem poročilu WMO o stanju globalnega podnebja je razkrita zaskrbljujoča ugotovitev: povprečne temperature so dosegle vrhunec, najvišji zabeležen v zadnjih 174 letih, kar je za 1,45 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo. Temperature oceanov so prav tako dosegle rekordne vrednosti, najvišje v zadnjih 65 letih, z več kot 90 odstotki morske površine, ki je doživela vročinski val. Celeste Saulo, generalna sekretarka WMO, ki je prevzela položaj v januarju, je svetu izdala rdeče opozorilo. Pri tem so kot glavne razloge za zaskrbljenost poudarili neprimerljivo segrevanje oceanov, umik ledenikov in izgubo morskega ledu na Antarktiki.

Zmanjšanje morskega ledu in višje temperature

Podnebne spremembe, ki jih poganja izgorevanje fosilnih goriv, v kombinaciji s pojavom El Nino, so leta 2023 povzročile rekordne podnebne razmere. Znanstveniki opozarjajo, da bi lahko bilo leto 2024 še slabše zaradi učinkov El Nina, ki dviguje globalne temperature. V poročilu je posebej izpostavljeno zmanjšanje morskega ledu na Antarktiki, kjer je najvišja izmerjena raven za milijon kvadratnih kilometrov manjša od prejšnjega rekorda, ekvivalentna velikosti Egipta.

To zmanjšanje, skupaj s segrevanjem oceanov, ki povzroča širjenje vode, je prispevalo k več kot podvojitvi stopnje dviga morske gladine v zadnjem desetletju, v primerjavi z obdobjem med letoma 1993 in 2002. Toplota je bila še posebej skoncentrirana v severnem Atlantiku, kjer so bile temperature do konca leta 2023 za povprečno 3 stopinje Celzija nad normo.

Višje temperature oceanov imajo daljnosežen vpliv na občutljive morske ekosisteme. Mnoge vrste rib so se zaradi sprememb preselile severno v hladnejše vode, kar kaže na obsežne posledice podnebnih sprememb na biotsko raznovrstnost in ribištvo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels