Nemčija in Italija sta podjetjem po pogovorih z Evropsko unijo sporočili, da lahko odprejo račune v rubljih, da bodo še naprej kupovali ruski plin, ne da bi kršili sankcije proti Moskvi, so povedali viri. Razprava o ruski zahtevi, da tuji kupci za plin plačajo v rubljih, je preizkusila odločenost evropskih vlad, da zavzamejo odločenost proti Moskvi glede vojne v Ukrajini.

Poljska, Bolgarija in Finska so zavrnile izpolnitev zahteve Moskve, da uvozniki plin plačujejo prek rubeljskih računov pri Gazprombank, njihove dobave pa so bile prekinjene. Druge države članice pa niso bile pripravljene usmerjati podjetij k ukrepanju, ki bi lahko povzročilo izgubo ključnih zalog ruskega plina, ki ogreva domove in napaja tovarne.

Bruselj je dal dva sklopa pisnih smernic o tem, kako kupiti ruski plin, ne da bi kršili sankcije, vendar je pravna pot še vedno megla, saj so uradniki EU tudi na sestanku za zaprtimi vrati svetovali podjetjem, naj ne odpirajo rubeljskih računov pri Gazprombank.

Nekateri diplomati v Bruslju iz držav članic EU so povedali, da se jim zdi nasvet namerno nejasen, da bi državam omogočili, da odprejo rubeljske račune in še naprej kupujejo ruski plin.

Italijanska vlada je govorila tudi z Evropsko komisijo in prejela jasnost o tem, kako zakonito kupovati ruski plin, navaja Reuters povedal, ki se sklicuje na višji vladni vir.

To se je zgodilo, preden je italijanska energetska družba Eni je v torek sporočila, da je začela postopek za odprtje dveh računov, enega v evrih in enega v rubljih.

Italijanski premier Mario Draghi je prejšnji teden dejal, da je “siva cona”, ali bi upoštevanje ruske plačilne sheme kršilo sankcije, brez uradne odločitve o zadevi.

EU je v svojih pisnih navodilih navedla, da lahko podjetja kupujejo ruski plin brez kršitev sankcij, če plačujejo v valuti svojih obstoječih pogodb – in izjavijo, da s tem izpolnjujejo svoje pogodbene obveznosti. Večina pogodb, ki jih imajo podjetja EU z Gazpromom, je v evrih ali dolarjih.

Vendar pa v navodilih ni izrecno navedeno, da bi bilo odprtje računov v rubljih za pretvorbo teh plačil v rusko valuto kršitev sankcij EU.

Katja Yafimava, višja znanstvena sodelavka na Oxfordskem inštitutu za energetske študije, je dejala, da ni pravne podlage, ki bi kazala, da je odprtje rubeljskega računa kršilo sankcije, dodala je: “V pisnih navodilih ni ničesar, kar bi kupcem preprečilo odpiranje takšnih računov. Čeprav so ustne izjave Evropske komisije ustvarile dvoumnost, so pomembne pisne smernice.”

Za uveljavljanje sankcij EU so odgovorne nacionalne vlade, ki jih je odobrilo vseh 27 držav članic. Bruselj bi lahko sprožil sodni postopek proti vladam, ki jih ne uveljavljajo, vendar se države članice ne strinjajo glede plačil za plin.

Poljska je od Bruslja zahtevala jasnejše nasvete o tem, ali lahko podjetja odprejo račune v rubljih.

Tiskovni predstavnik nizozemskega ministrstva za gospodarske zadeve je dejal, da država lobira za jasno stališče EU, da bi “potegnila eno črto za celotno EU”.

Vir: Reuters

Komentar: