Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je za letos razpisala troje volitev.

Prve volitve od treh bodo 23. oktobra, izbirali bomo novega predsednika republike. Kot druge sledijo lokalne volitve 20. novembra. Jeseni so še volitve za državne svetnike, te potekajo posredno.

Ob podpisu Odlokov za volitve je Klakočar Zupančičeva dejala, da so volitve pomemben element demokratične družbe. Predsednica DZ je volivce pozvala, naj se volitev udeležijo. Novega predsednika ali predsednico republike ter župane in občinske svetnike pa naj izberejo skrbno.

Predsedniške volitve

23. oktobra, bo potekal prvi krog predsedniških volitev. Sedme v zgodovini samostojne države. S podpisom odloka je Klakočar Zupančičeva določila tudi dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila. Podpise v podporo kandidatom in vlagati kandidature bo mogoče zbirati od 22. avgusta, Rok za vložitev kandidatur se izteče 28. septembra. Volilna kampanja se uradni začne 22. septembra.

Kandidatur uradno še ni moč vložiti. Nekaj kandidatov pa jih je doslej napovedalo. Kandidature so napovedali :

  • Gibanja Svoboda Marta Kos
  • nekdanji zunanji minister Anže Logar
  • odvetnica Nataša Pirc Musar
  • župan Kočevja Vladimir Prebilič
  • psihoanalitičarka Nina Krajnik
  • glasbenik Gregor Bezenšek mlajši
  • zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar

Če nihče izmed kandidatov v prvem krogu volitev ne bo dobil večine veljavnih glasov, bo sledil drugi krog. Drugi krog bo najverjetneje 13. novembra. V drugem krogu volivci izbirajo med kandidatoma, ki sta v prvem krogu dobila največ glasov.

Mandat Predsednika republike traja pet let. Isti predsednik je lahko na to funkcijo izvoljen največ dvakrat zaporedoma. Predsednik po ustavni ureditvi predstavlja Republiko Slovenijo, je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil. Med predsednikovimi pristojnostmi so razglašanje zakonov, imenovanje in predlaganje nekaterih funkcionarjev in razpis volitev v državni zbor.

Lokalne volitve

20. novembra bodo potekale lokalne volitve. Predsednica DZ-ja je kot dan razpisa volitev določila 5. september. Takrat bo mogoče vlaganje kandidatur za župane in občinske svetnike.

Tokrat se volivci podajamo na osme lokalnih volitvah v zgodovini samostojne države. V 212 občinah bodo izbirali župane in člane občinskih svetov. Slednji imajo glede na velikost občine različno število članov. V skladu z zakonom je to od sedem do 45.

V občinah s pripadniki italijanske,  madžarske narodne skupnosti in romske skupnosti, bodo v občinski svet volili še predstavnike teh skupnosti. V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli bodo potekale volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

V občinah, kjer župan v prvem krogu ne bo dobil večinske podpore, bo 4. decembra potekal drugi krog volitev. Volivci izbirajo med kandidatoma, ki sta v prvem krogu dobila največ glasov.

Predsednica DZ je podpisala še odlok o razpisu volitev v državni svet, ki  bodo 23. in 24. novembra. Za dan razpisa splošnih volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 1. september.

Volitve v državni svet so posredne prek ustreznih interesnih organizacij oz. lokalnih skupnosti, ki skupaj izvolijo 22 predstavnikov lokalnih interesov in 18 predstavnikov socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov. Volitve potekajo na volilnih zborih volilnih teles. Volilna telesa sestavljajo posebej izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij – elektorji.

Mandat članov DS je pet let. Funkcijo z izjemo predsednika, ki je v DS zaposlen opravljajo nepoklicno.

Ne spreglejte:

Predsedniške volitve: Najvišja podpora Nataši Pirc Musar, sledita Marta Kos in Anže Logar

Po rezultatih ankete Mediane ima med predsedniškimi kandidatkami in kandidati najvišjo podporo Nataša Pirc Musar, podprla bi jo slaba četrtina. Sledita ji kandidata Anže Logar (SDS) in Marta Kos (Svoboda). V drugem krogu bi se glede na anketo pomerila Nataša Pirc Musar in Anže Logar… več tukaj.

Foto:

By A.K.

Komentar: