275 evrov kazni, za zadrževanje v “rdečih conah” Portofina

ByAna Koren

25. aprila, 2023

275 evrov kazni, za zadrževanje v “rdečih conah” Portofina

275 evrov kazni, za zadrževanje v “rdečih conah” Portofina. Mestne oblasti v slikovitem mestecu Portofino, ki je priljubljena turistična destinacija na italijanski rivieri, so namreč uvedle novo pravilo. Pravilo prepoveduje dolgotrajno zadrževanje v določenih predelih mesta in je med obiskovalci slikovitega mesteca povzročilo precej nezadovoljstva, predvsem med tistimi, ki si želijo povsod narediti selfi.

Gre za kraje, kjer imajo turisti še posebej dober pogled na znameniti zaliv, nekateri pa so si to potezo razlagali kot prepoved selfijev.

Če se bodo turisti predolgo zadrževali na označenih območjih za fotografiranje, bi lahko plačali 275 evrov kazni.

Uvedba “rdečih con” v izogib “anarhičnemu kaosu”

Župan Portofina Matteo Viacava, ki je podpisal odlok, je pojasnil, da bodo med središčem mesta in plažami uvedli “rdeča območja”.

Pojasnil je, da se le tako izognejo “anarhičnemu kaosu”, ki v sezoni nastane zaradi velikega števila turistov, ki se zaradi selfijev na določenih mestih zadržujejo dlje, motijo ​​promet in zapirajo ozko ulice ribiške vasice s 500 prebivalci.

Pravilo je začelo veljati že med velikonočnimi vikendi in povečanim navalom turistov. Pravilo bo veljalo do konca oktobra vsak dan od jutra do 18. ure. Novica o novi uredbi se je hitro razširila. Povzročila je negodovanje britanskih medijev in na britanskih družbenih omrežjih, dvignila pravi vihar.

Viacava se je na odzive iz tujine odzval s precej jeze. “Ne zavajajmo se. Selfijev pri nas ni nihče prepovedal, tako da tudi če Angleži tako pišejo, jim ni razloga verjeti,” je dejal župan.

Pojasnil je, da odlok le zaradi varnosti prepoveduje zbiranje in daljše zadrževanje na določenih delih kraja. Pravila v zvezi s selfiji veljajo tudi v ZDA, Franciji, Veliki Britaniji, Španiji, na Japonskem…

New York in Kalifornija sta selfije v živalskih vrtovih, kjer so lahko v ozadju nevarne divje živali, kot so tigri in medvedi, prepovedala kar z zakonom.

Selfiji niso dovoljeni tudi v nekaterih delih londonskega stolpa – Martin Tower, kraljeve kapele in hiša draguljev. Ne delajte jih niti med dirko v Pamploni, sicer vas lahko doleti kazen do 3000 evrov.

Od leta 2014 velja prepoved selfijev na Plage de la Garoupe, majhni peščeni plaži na Azurni obali.

vir Foto: Pexels