3 dodatni milijoni za kulturne projekte EPK 2025

Asta Vrečko [Foto: Boštjan Podlogar/STA]

3 dodatni milijoni za kulturne projekte EPK 2025

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel sta v Zeleni dvorani novogoriške Občinske palače podpisala aneks k pogodbi, ki Javnemu zavodu GO! 2025 zagotavlja dodatna sredstva v višini 3 milijonov evrov za Evropsko prestolnico kulture 2025.

EPK je nacionalni projekt, ki ga je vlada uvrstila v Načrt razvojnih programov 2022–2025. Ministrstvo za kulturo je že prej zagotovilo 10 milijonov evrov za ta projekt. Ena izmed osrednjih tem EPK 2025 je čezmejno povezovanje, kar se odraža v številnih novih prostorih in vsebinah, kot so stavbi EPIC-a in Super8, prenovljen Rafutski park in Laščakova vila ter nov zunanji avditorij Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je poudarila: “Evropska prestolnica kulture ni le lokalni, ampak tudi nacionalni projekt, zato mu na Ministrstvu za kulturo posvečamo posebno pozornost. Imel bo trajne učinke za skupnost, poleg krepitve kulture in meddržavnega sodelovanja, bodo ti vidni tudi na drugih področjih, kot so turizem, gospodarstvo in infrastruktura.”

Župan Samo Turel je izrazil hvaležnost Ministrstvu za kulturo in državi: “Izjemno smo hvaležni za podporo projektu, ki ni zgolj lokalnega, ampak državnega in evropskega pomena. Dodatna sredstva bodo omogočila izpeljavo kvalitetnih kulturnih projektov in vlagala v trajnostne učinke, ki bodo prisotni tudi po letu 2025. Projekt bo izjemna spodbuda za kulturni turizem in storitvene dejavnosti.”

Direktorica Javnega zavoda GO! 2025 mag. Mija Lorbek je pojasnila: “Dodatna sredstva bodo omogočila izvedbo velike večine projektov iz prijavne knjige, tako množičnih kot umetniških dogodkov, med njimi koncert Alexandra Gadjijeva, plesno predstavo MN Dance Company, Drevesni orkester in gledališko predstavo režiserja Tomija Janežiča.”

[Vir: MK RS]; Portal24; Foto: Boštjan Podlogar/STA