3 marketinški nasveti blagovnim znamkam, ki nagovarjajo generacijo Z 

Če želijo podjetja osvojiti tehnološko osveščeni trg, ne morejo več samo prodajati izdelkov.

Kot prva generacija, ki je popolnoma digitalno usmerjena, so pripadniki generacije Z (rojeni med letoma 1996 in 2012) v ospredju spletnega nakupovanja.

Kupna moč generacije Z je letos dosegla 360 milijard dolarjev. Po podatkih majske raziskave, v kateri je sodelovalo 1.117 oseb, je več kot 55 odstotkov oseb, starih od 18 do 24 let, v zadnjem mesecu nakupovalo prek spleta.

To raziskavo med pripadniki generacije Z v ZDA je izvedla platforma za avtomatizacijo oblikovanja oglaševanja Creatopy.

Kaj morate vedeti o tej tehnično spretni generaciji?

Kaj morate vedeti o tej tehnično spretni generaciji? Predvsem za blagovne znamke veljajo zelo visoki standardi. Po podatkih iz poročila so med blagovnimi znamkami, ki jih izberejo pripadniki generacije Z, na prvem mestu platforma za e-trgovanje Amazon, športna znamka Nike in trgovec z oblačili Shein. Zakaj te blagovne znamke privlačijo kupce generacije Z?

1. Prednost dajejo hitrosti in učinkovitosti

Kupci generacije Z so rojeni v svetu hitrega tempa, zato se morajo podjetja prilagoditi. “Amazon te mlade potrošnike nagovarja s tem, da ponuja veliko različnih izdelkov. Izdelke je mogoče naročiti na istem spletnem mestu in imajo kratke dobavne roke,” je povedal podpredsednik marketinga podjetja Creatopy Bogdan Carlescu za Inc. “Od tehnologije pričakujejo, da jim bo olajšala življenje in olajšala nakupovanje.”

Poleg tega imajo pripadniki generacije Z krajšo sposobnost vzdrževanja pozornosti. “Če je isti oglas večkrat namenjen istim uporabnikom, bo to povzročilo večjo zaželjenost izdelka in blagovne znamke,” pravi Truman Rae, vodja svetovalnega podjetja NinetyEighth, ki se ukvarja s strategijami trženja generacije Z.

2. So zagovorniki družbenih sprememb

Carlescu pojasnjuje, da je Nike pristal na vrhu, ker se zavzema za družbene spremembe. Zavzema stališča do različnih vprašanj, ki so pripadnikom generacije Z zelo pomembna. Carlescu dodaja, da je ikonična kampanja Colina Kaepernicka le en primer takšnih dejanj.

Generacija Z daje prednost blagovnim znamkam, ki so navdihujoče in se ne bojijo sodelovati pri vprašanjih, ki vplivajo na družbo.

“To je generacija, ki verjame, da imajo podjetja vlogo pri izboljšanju družbe, zato jim morajo pokazati, da počnejo več kot le samo prodjajo izdelek,” pravi Carlescu. “Vendar pa se morajo sporočila, ki jih posredujejo ujemati s prepričanji in vrednotami podjetja.”

3. Preskočijo preveč uglajena marketinška sporočila

Sheinu je uspelo pritegniti generacijo Z ne le s svojimi dostopnimi cenami, temveč tudi s prisotnostjo na družbenih medijih. YouTube, Instagram, TikTok … Poleg tega so sodelovali tudi z različnimi vplivneži.

“Generacija Z želi pristnost in blagovne znamke, ki govorijo njihov jezik,” pravi vodja digitalnih medijev v podjetju Creatopy Laura Trif za Inc. “Da bi se izognili nerodnim interakcijam, morajo blagovne znamke sodelovati s člani skupnosti generacije Z. To so nano- in mikro-influencerji, ki so bližje svojim sledilcem, in ne le s slavnimi osebnostmi in modeli. Generacija Z želi v družabnih medijih videti vsebine, ki so povezane z drugimi. Tiste, ki so videti in se zdijo spontane in neobdelane, ne pa zelo uglajene.”

Ustanoviteljica agencije za družbene medije Z Link Erifili Gounari se strinja, da se blagovne znamke ne smejo jemati preveč resno ali se preveč truditi na družbenih omrežjih.

Gounari svetuje blagovnim znamkam, naj z uporabniki iz generacije Z v aplikaciji sodelujejo na zabaven in neformalen način. Poleg tega naj k aplikaciji pristopijo na podlagi skupnosti. Gounari dodaja, da vsebina, ki jo ustvarjajo uporabniki, v smislu vključenosti blagovnih znamk prekaša tradicionalno oglaševanje.

Vir: Inc

Vir slik: Martin Korošec