3 najpogostejše napake pri nakupu in shranjevanju oreščkov

Nakup in shranjevanje oreščkov je lahko ključnega pomena za ohranitev njihove svežine, okusa in hranilne vrednosti. Vendar hitro lahko naredimo nekaj napak, ki povzročijo kvarjenje ali izgubo kakovosti oreščkov. Znano je, da so oreščki neverjetno zdravi, odličen vir antioksidantov in vlaknin, bogati s hranili, bogatimi enkrat nenasičenimi maščobami in dokazano znižujejo holesterol, vnetja in tveganje za bolezni srca.

Najpogostejše napake pri nakupu oreščkov

Nakup oreščkov v razsutem stanju v trgovini

Največja napaka je kupovanje iz zabojnikov za razsuti tovor v vaši trgovini. Skoraj nemogoče je vedati, kako pogosto trgovina menja orehe v njej ali kako dolgo so bili na prostem. Kisik je glavni sovražnik roka uporabnosti katerega koli oreha. Tisti, ki stojijo v posodah za razsuti tovor, so nenehno izpostavljeni kisiku, kar ogroža njihovo svežino.

Najboljša izbira za sveže oreščke je, da jih kupite zaprte v vrečki, kar bo zagotovilo svežino.

Hranite jih na napačnem mestu

Orehe hranite v hladilniku ali zamrzovalniku, ker vsebujejo veliko količino nenasičenih maščob, občutljivo vrsto olja, zaradi česar so zelo nagnjeni k žarkosti. Propadanje še bolj pospešijo svetloba, kisik in toplota. Shranjevanje oreščkov (in semen) v hladilniku ali zamrzovalniku omeji njihovo izpostavljenost, zato bodo vaši oreščki dlje časa manj grenki in okusnejši.

Če boste v bližnji prihodnosti uporabljali svoje oreščke, je prav, da jih hranite na hladnem in temnem mestu v shrambi. Prepričajte se le, da so v nepredušni posodi in jih nameravate pojesti v nekaj tednih.

Ne posvečate pozornosti roku uporabnosti… več na Princesa.si

Foto: Pexels Portal24