3 zeliščni dodatki obljubljajo čisto kožo in goste lase

ByAna Koren

4. maja, 2023 , ,
Ženska [Foto: Pexels]

3 zeliščni dodatki obljubljajo čisto kožo in goste lase

Zeliščni dodatki lahko poskrbijo za čudovito nego kože. Medtem, ko so inovacije v industriji dobrega počutja sprejete z odprtimi rokami, številni najnovejši trendi dejansko izvirajo iz davne zgodovine. Dober primer so adaptogeni. Adaptogeni so se pred nekaj leti pojavili, kot dopolnitev izjemno priljubljenega trenda superhrane. Ta izraz se nanaša na koristne rastline in medicinske gobe, ki se prilagodijo potrebam telesa, da se bolje odzove na stres.

Raziskave so pokazale, da te edinstvene zdravilne rastline zmanjšujejo izločanje kortizola (stresnega hormona, ki povzroča poškodbe celic), izboljšujejo razpoloženje, krepijo imunski sistem in zmanjšujejo občutek utrujenosti.

Kaj več bi si lahko želeli od narave? Kaj pa dodatna doza lepe kože?

Predstavljamo tri najboljše adaptogene, ki vam bodo pomagali zasijati. Naštete sestavine lahko poiščete v izdelkih za nego kože ali v naravnih prehranskih dopolnilih.

Ašvaganda

Ašvaganda, znana tudi kot indijski ginseng, je majhen grm z rumenimi cvetovi. Med svojimi številnimi koristmi je dokazano, da ta adaptogen znižuje raven kortizola, zato je lahko ašvaganda eden od vaših zaveznikov, če ste nagnjeni k izbruhu aken. Če vas mučijo akne, je ta rastlina odlična nega tudi za blaženje drugih nepravilnosti, h katerim je nagnjena mastna in mešana koža, saj ima antiseptične in antibakterijske lastnosti.

Šisandra

Raziskave so pokazale, da čisti jetra, izboljšuje vzdržljivost, uravnava stres in povečuje koncentracijo. Toda njegova novoodkrita priljubljenost na zahodu je bolj povezana z njegovimi lepotnimi koristmi. Ena študija je pokazala, da izvlečki jagod šisandre izboljšajo dva kemična procesa, povezana z zdravim staranjem kože – kolagen in ladinin. Poleg tega jagode te rastline pomagajo blažiti prekomerno izpadanje las.

Rhodiola rosea

Ta trajna cvetoča rastlina, znana tudi kot polarni ali zlati koren. Cenjena je kot pomoč pri obvladovanju stresa, boju proti utrujenosti in še marsikaj, kar je povezano s sodobnim načinom življenja. Zahvaljujoč visoki koncentraciji antioksidativnih polifenolov in proantocianidinov ta adaptogen zagotavlja pomembno oksidativno zaščito. Uspešno pomaga pri upiranju prezgodnjemu staranju. Rhodiola rosea spodbuja tudi obnavljanje kože in izboljšuje cirkulacijo, kar vodi do svetlejše in sveže polti.

Princesa.si Foto: Pexels