30. Dirka po Sloveniji: Dramatično do zadnjega metra

Dirka po Sloveniji [Foto: Zajem zaslona]

30. Dirka po Sloveniji: Dramatično do zadnjega metra

30. Dirka po Sloveniji se je zaključila z izjemno dramatično etapo, ki je prinesla nepredvidljive preobrate in napete boje. Zmagovalec zadnje etape v Novem mestu je postal 23-letni Ben Healy iz ekipe EF Education – Easy Post, ki je s svojim napadom tri kilometre pred ciljem uspel ubežati zasledovalcem in slaviti etapno zmago.

Giovanni Aleotti (Bora Hansgrohe) je kljub napadom konkurentov uspel zadržati prednost in zmagati v skupnem seštevku dirke, za kar je bila ključna njegova borba z Pellom Bilbaom. Bilbao je po zmagi na sobotni kraljevski etapi za zeleno majico zaostajal le 12 sekund, zato je danes iskal priložnost za preobrat, vendar mu to ni uspelo. Aleotti je uspel odbiti vse napade in zmagal s 10 sekundami prednosti pred Bilbaom.

“To je bila zelo kaotična etapa od samega začetka. Brez moštvenih kolegov bi se zame dirka odvila povsem drugače. Zelo sem hvaležen za vsa njihova odrekanja in pomoč. Okoli 40 km pred koncem je bila spredaj močna skupina, a lahko smo nadzirali dogajanje v etapi,” je po zmagi v skupnem seštevku dejal Aleotti in pohvalil svojo ekipo Bora-hansgrohe.

Ben Healy je s svojimi napadi poskrbel za razburljivo dirko že pred vzponom na Trško goro, kjer je narekoval ritem in nato pripravil odločilen napad. “Potem, ko sem izgubil nekaj časa v včerajšnji etapi, sem za danes koval nekakšno maščevanje. Vem, kako lahko zmagam in kako rad zmagam. Vedno je bil cilj iti na polno na klancih ter tekmece presenetiti in iti ‘solo’ do cilja,” je povedal Healy v uradni izjavi po dirki.

Odziv Mateja Mohoriča

Mohoričeva ekipa Bahrain Victorious je sicer danes dirkala na polno, a se jim taktika ni izšla. “Healy je napadel zelo zgodaj in dirka je eksplodirala. S Pellom Bilbaom smo želeli izzvati Aleottija, a se ni izšlo. Ampak – bolje, da smo poskusili zmagati, kot da bi se kar zadovoljili s skupnim 2. mestom. Na Trško goro so mi zaradi vročine malo pošle moči, a sem se vseeno vrnil v boj za etapno zmago,” je pojasnil Matej Mohorič, ki je končal etapo na petem mestu.

Etapa se je začela v Šentjerneju, kolesarji pa so se prek treh vmesnih sprintov podali proti Krškemu. Zadnjih 40 km je bilo razgibanih, z vzponi na Veliki Ban, Tolsti Vrh in Trško Goro. Bahrain Victorious je na začetku preprečil vse poskuse pobega, taktika pa se je izplačala, saj je Bilbao zmanjšal zaostanek za zeleno majico.

Kljub temu je bil Healy tisti, ki je na koncu slavil etapno zmago s svojo samostojno vožnjo proti cilju, medtem ko je Giovanni Aleotti osvojil zeleno majico za skupno zmago in tako dosegel svojo največjo zmago v karieri.

Slovenci so tokrat ostali brez etapne zmage, najboljši med njimi je bil Luka Mezgec, ki je končal etapo na četrtem mestu.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona