32 milijonov evrov vredna investicija Yaskawe v Sloveniji

Kocevje. Slovesnost ob polozitvi temeljnega kamna za gradnjo dveh objektov podjetja Yaskawa - novega Evropskega robotskega distribucijskega centra in nove stavbe za inzeniring in proizvodnjo robotskih sistemov. [Foto: Boštjan Podlogar/STA]

32 milijonov evrov vredna investicija Yaskawe v Sloveniji

V Kočevju je potekala simbolna slovesnost polaganja temeljnega kamna za dve novi investiciji japonske korporacije Yaskawa, ki predstavljata pomemben korak k nadaljnjemu gospodarskemu in tehnološkemu sodelovanju med Slovenijo in Japonsko. Dogodek se je odvijal v prisotnosti slovenskega predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ki je izrazil zadovoljstvo nad razvojem gospodarskih odnosov med državama.

Investicija, vredna 32 milijonov evrov, zajema gradnjo dveh pomembnih objektov: Evropskega robotskega distribucijskega centra za regijo EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) in nove stavbe za inženiring ter proizvodnjo robotskih sistemov. Prvi objekt bo služil kot osrednja točka za sprejem in izpolnjevanje naročil robotov za območje EMEA, pri čemer je njegovo uradno odprtje načrtovano za leto 2025. Ta center bo omogočil učinkovito skladiščenje in distribucijo robotov, kar bo zagotovilo hitre dobavne roke in kakovostno dostavo izdelkov strankam po vsem svetu.

Drugi objekt bo namenjen inženiringu in proizvodnji, s čimer podjetje Yaskawa Ristro, ki trenutno deluje v Ribnici, razširja svoje poslovanje v Kočevje. Ta nova pridobitev ne bo le okrepila lokalno gospodarstvo, ampak bo prispevala tudi k širjenju znanja in inovacij v regiji.

V svojem nagovoru je dr. Golob poudaril pomen gospodarskega razvoja in inovacij za ohranjanje globalne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. “Samo z rastjo znanja in inovacij lahko ohranimo globalno konkurenčnost našega gospodarstva in ustvarjamo dodano vrednost,” je dejal predsednik vlade in dodal, da vlada vlaga velike napore v realizacijo vizije povezovanja gospodarstva in znanja ter lokalnih skupnosti in podjetij.

Slovenija in Japonska: Krepitev vezi

Japonska, kot tretje največje svetovno gospodarstvo, ostaja ključni gospodarski partner Slovenije in njen najpomembnejši investitor iz Azije. V zadnjih letih so se gospodarske in trgovinske vezi med državama še poglobile, kar odraža nenehno rast poslovnega sodelovanja. “Japonska je res oddaljena, ampak je kljub temu naš najpomembnejši azijski partner, tako po naložbah kot tudi po mednarodni trgovini,” je izpostavil dr. Golob.

Polaganje temeljnega kamna simbolizira ne le nadaljevanje uspešnega sodelovanja, ampak tudi prihodnost, ki obeta še večjo integracijo visokih tehnologij in znanja med državama. “Verjamem, da bodo roboti iz teh obratov, dejansko v funkciji napredka, blaginje in boljšega življenja za lokalno skupnost, za vse zaposlene in na koncu tudi za celotno državo,” je sklenil predsednik vlade.

Portal24; Foto: Boštjan Podlogar/STA