34 let stranke SDS – pridružila se jim je Kanglerjeva NLS


Stranka SDS je na slavnostni akademiji v Mariboru praznovala 34. obletnico ustanovitve. SDS-ju se je ob tej priložnosti pridružila Nova ljudska stranka (NLS) Franca Kanglerja. Kangler naj bi prevzel tudi vodenje mariborskega odbora SDS-a.

Stranki sta pred začetkom akademije podpisali sporazum, ki predvideva, da se celotna Nova ljudska stranka združi z SDS-jem. V petek so organi Nove ljudske stranke odločitev soglasno podprli. Kongres naj bi sklicali v mesecu dni, na katerem bodo odločitev potrdili.

Janez Janša in Franc Kangler, sta poudarila, da je združevanje programsko sorodnih strank, predvsem tistih, ki so na zadnjih parlamentarnih volitvah ostale pod parlamentarnim pragom, nujno. Poudarila sta tudi, da se bo SDS z združitvijo okrepil v Mariboru, na Štajerskem in še posebej v mestnem svetu Mestne občine Maribor, kjer bodo odslej po številu svetniških mest izenačeni s svetniško skupino župana Saše Arsenoviča. Obe listi bosta imeli 12 glasov, Gibanje Svoboda pa jih ima 11.

Kangler naj bi prevzel tudi vodenje mariborskega odbora SDS-ja. Tega trenutno vodi poslanec SDS-ja Dejan Kaloh, ki mu mandat poteče v marcu, za novega pa ne bo kandidiral.

Na akademiji je Janša spomnil, da to ni prvi takšen korak v zgodovini SDS-ja. “Več jih je že bilo doslej in vsi so nas okrepili,” je dejal. Po njegovih besedah se s tem predvsem krepi njihov položaj v Mariboru in okolici.

“Tukaj je ta krepitev še posebej potrebna,” je dejal. Janša je spomnil, da je vlada premierja Roberta Goloba ob nastopu ukinila vladni urad za demografijo. Urad je imel sedež v Mariboru, kar je pomenilo “udarec decentralizaciji države”.

Podpredsednik stranke Aleš Hojs je ocenil, da je priključitev Nove ljudske stranke “zelo pomembna okrepitev, še posebej zato, ker združujemo sorodne stranke, ki niso presegle volilnega praga, kar je pomembno tudi zato, da krepimo domoljubno desno sredino oz. vse tiste, ki v naši politiki prepoznavajo vrednote”.

Na vprašanje, ali se v prihodnje obetajo še kakšne priključitve, ni neposredno odgovoril. “Za zdaj ne bi nič napovedoval, je pa nesporno dejstvo, da kar nekaj strank po vsakih volitvah ostane zunaj parlamenta in kar nekaj takih je zelo sorodnih ali bi lahko sodelovale z nami v prihodnje,” je dejal v izjavi za medije ob robu slavnostne akademije.

Kangler: Politična nestabilnost, ki je v Sloveniji iz dneva v dan hujša, nas združuje

“Ta politična trenja, ki so prisotna, in ta politična nestabilnost, ki je v Sloveniji iz dneva v dan hujša, nas združuje in povezuje tiste, ki nam je mar za Slovenijo, za pravno državo, za pravni red. To je eden izmed razlogov, da se povezujemo,” je razloge za pridružitev navedel Kangler. Po njegovih besedah je svet stranke NLS soglašal s pridružitvijo SDS-ju. “Nihče ni bil proti, le ena članica je bila vzdržana,” je dejal.

Končna odločitev padla na kongresu NLS-ja. “Danes podpisani sporazum je temeljna podlaga, da o tem odloči kongres, ki ga bomo sklicali v 30-40 dneh in tam sprejeli odločitev. Mislim, da je večina članstva za to,” je povedal.

Podmladek SDS

Na kongresu strankinega podmladka, Slovenske demokratske mladine, je bila za novo predsednico izbrana Simona Purkat. Nasledila je Dominika Štrakla.

Janša je bil v govoru na slavnostni akademiji do trenutne vladajoče koalicije kritičen. “Po trgih in ulicah so sejali sovraštvo, delili bombastične obljube in kurili velike ognje. Danes so sami na ražnju. In še huje bo. Po kitajskem koledarju smo stopili v leto zajca. Po slovenskem bo to leto zajca na ražnju in leto bumerangov,” je dejal Janša.

Poudaril je, da je SDS Slovenijo med koronakrizo popeljala med zmagovalce. “Kljub težkim razmeram in zahrbtnim napadom leve opozicije v času velike zdravstvene krize SDS-ja niso uspeli niti uničiti niti oslabiti, zato so se osredotočili na dve naši partnerici,” je dejal, pri čemer je imel v mislih stranki SMC in DeSUS. Ker je vzporedni mehanizem iz državnega zbora uspel izbrisati obe stranki, sicer uspešna vladna koalicija po volitvah ni imela več večine za ponovitev mandata.

vir Foto: SDS Twitter

Ne spreglejte…

Požareport: Prva faza ‘nove’ desnice: Fuzija SDS in Kanglerja slednjega vrača v parlament, Marko Balažic iz SLS pa malo z dolgim nosom

Požareport: Franc Kangler in SDS imata dolgo, napeto ter zapleteno zgodovino, od totalne vojne leta 2006 do zbližanja in sodelovanja, zlasti med zadnjo vlado Janeza Janše, ko je bil Kangler celo državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve ..

Predvidena pridružitev oziroma fuzija Nove ljudske stranke Slovenije (beri: Franca Kanglerja) in Janševe SDS, zgodila naj bi se sicer že to soboto, na akademiji SDS, je – tako naši viri – samo “prva faza konsolidacije in prestrukturiranja” slovenske desnice, ali desne sredine, kakor pač hočete, pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami leta 2026… več tukaj.