5 domačih zdravil za pomiritev razdraženega črevesja

ByAna Koren

17. aprila, 2023
Foto: Pexels

5 domačih zdravil za pomiritev razdraženega črevesja

Pomiritve razdraženega črevesja se lahko lotimo tudi s sestavinami, ki jih najdemo doma. Razdraženo črevesje je gojišče različnih bolezni, tako psihičnih kot telesnih. Izraz zdravo črevesje se nanaša na gastrointestinalni sistem, ki deluje optimalno, z uravnoteženim in raznolikim mikrobiomom, pravilno prebavo in absorpcijo hranil ter zmanjšuje vnetje in nelagodje. 

Črevesje, ki vključuje tanko in debelo črevo, ima ključno vlogo pri splošnem zdravju, saj je odgovorno za predelavo in absorpcijo hranilnih snovi iz hrane, podpira imunski sistem. Vzdržuje oviro pred škodljivimi snovmi.

Nezdravo črevesje lahko poslabša kakovost vašega življenja. Vendar pa to ni nekaj, česar ne bi bilo mogoče olajšati. 

Ob težavah s prebavo preizkusite teh 5 preprostih domačih zdravil:

1. Ingver

Ingver ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo pomiriti črevesje in zmanjšati vnetje. Ingver lahko uživate v različnih oblikah, kot so ingverjev čaj, nariban ingver v obrokih ali ingverjevi dodatki.

2. Probiotiki

Probiotiki so dobre bakterije, ki pomagajo pri razvoju zdravega črevesja z uravnovešanjem črevesnih bakterij. Probiotike najdete v fermentiranih živilih, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, kimči in druga fermentirana zelenjava. Po posvetu z zdravstvenim delavcem lahko uživate tudi probiotične dodatke.

3. Olje poprove mete

Dokazano je, da ima poprova meta pomirjujoč učinek na črevesje, kar lahko pomaga pri prebavnih težavah, kot sta napenjanje in prebavne motnje. Poprovo meto lahko uživate v obliki metinega čaja ali uporabite eterično olje poprove mete v aromaterapiji ali razredčeno v nosilnem olju za masažo predela trebuha.

4. Spolzki brest

Spolzki brest je zelišče, ki se že stoletja uporablja za pomiritev prebavnega trakta. Tvori zaščitno plast na črevesni sluznici, zmanjšuje vnetje in pospešuje celjenje. Lahko jemljete dodatke iz bresta v obliki kapsul ali prahu ali pa si pripravite čaj tako, da prašek iz bezga zmešate z vodo.

5. Kostna juha

Kostna juha je s hranili bogata tekočina, narejena z dušenjem kosti, mesa in zelenjave. Bogata je s kolagenom, želatino in drugimi črevesju prijaznimi hranili, ki lahko pomagajo podpirati zdravo črevesno sluznico in izboljšajo prebavo. 

vir Foto: Pexels