5 ključnih korakov do dolgega in zdravega življenja

Foto: Freepik

5 ključnih korakov do dolgega in zdravega življenja

V svetu, kjer na nekatere dejavnike, ki vplivajo na naše življenje, enostavno ne moremo vplivati, prinaša upanje spoznanje, da obstajajo koraki, ki jih lahko storimo za izboljšanje kakovosti in dolžine našega bivanja. Dr. Gary Small, priznani strokovnjak in pogosto citiran na Fox News, deli pet ključnih vedenj, ki lahko pomenijo razliko med kratkim in dolgim ter kvalitetnim življenjem.

1. Pozitiven odnos: Temelj zdravega življenja

Dr. Small poudarja pomen pozitivnega odnosa do življenja. Znanstvene študije kažejo, da optimisti živijo dlje, so manj nagnjeni k fizičnim in čustvenim težavam, doživljajo manj bolečin in uživajo višjo raven energije. Več kot to, optimizem krepi imunski sistem, kar omogoča boljši boj proti okužbam. Ena izmed strategij za povečanje optimizma je izražanje občutkov hvaležnosti, ki lahko zelo učinkovito dvigne našo stopnjo pozitivnosti.

2. Redna telesna aktivnost: Pot do dolgoživosti

Redna telesna vadba je nepogrešljiva za dolgo in zdravo življenje. Kardiovaskularne vaje, kot so hoja, tek ali kolesarjenje, izboljšujejo cirkulacijo, dvigujejo raven endorfinov in krepijo zdravje srca. Dr. Small opozarja, da lahko že majhne spremembe v dnevni rutini, kot je začetek z vadbo, prinesejo občutne koristi za naše počutje, vključno z boljšim spancem in boljšim razpoloženjem.

3. Zdrava prehrana: Varovalo pred boleznimi

Izbira, kaj damo na svoj krožnik, lahko močno vpliva na našo pričakovano življenjsko dobo. Dr. Small svetuje, da v svojo prehrano vključimo ribe in oreščke, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ter sadje in zelenjavo, polno antioksidantov. Opozarja tudi na pomen zmanjšanja uživanja predelane hrane in rafiniranih sladkorjev, ki so povezani z večjim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni in demence… več na Senior24.

Portal24; Foto: Freepik