5 mitov o meditaciji, ki vas lahko dejansko ovirajo

ByA.K.

21. februarja, 2024 , ,
Foto: Pixabay

5 mitov o meditaciji, ki vas lahko dejansko ovirajo

Meditacija, starodavna praksa, ki obljublja mir in umirjenost, je obdana z miti in napačnimi prepričanji, ki ljudem lahko preprečijo, da bi jo vključili v svoje življenje. Od čuječnosti do transcendentalne meditacije, razumevanje resnice o meditaciji lahko odpravi strahove in nesporazume. Tukaj razbijamo pet pogostih mitov.

Mit št. 1: Meditacija vedno sprošča

Čeprav je meditacija pogosto povezana s sprostitvijo, to ne drži vedno. Katie Krimer, licencirana klinična socialna delavka, opozarja, da meditacija lahko povzroči nelagodje, zlasti za tiste, ki se prvič soočajo s svojimi notranjimi izkušnjami. Pregled študij je pokazal, da več kot 8 odstotkov udeležencev med meditacijo doživi anksioznost ali depresijo. Za tiste z zgodovino travm je pomembno, da pred meditacijo najdejo pravo podporo.

Mit št. 2: Meditacija pomeni mirno sedenje z zaprtimi očmi

Meditacija ne zahteva tišine, zaprtih oči ali sedenja v položaju lotosa. Lahko vključuje skeniranje telesa, sprehode v tišini ali osredotočanje na gibanje. Meditacija je namerna praksa, ki omogoča preusmeritev stran od naših misli v katerem koli položaju ali ob vsaki ravni hrupa. Različne prakse, kot so mantre ali glasba, lahko pomagajo vzpostaviti prisotnost.

Mit št. 3: Meditacija je velika potrata časa

Nasprotno, že ena minuta osredotočenega dihanja lahko zmanjša negativne misli in stres. Dr. Paul Greene, direktor Manhattanskega centra za kognitivno-vedenjsko terapijo, poudarja, da redna kratkotrajna meditacija lahko prinese dolgotrajne koristi za duševno zdravje. Rednost je ključnega pomena za vzdrževanje učinkov meditacije.

Mit št. 4: Nekateri ljudje so preprosto slabi v meditacijiveč na Senior24.

Portal24; Foto: Pixabay