5 nasvetov, ki vam pomagajo ostati osredotočeni in pozorni

ByAna Koren

24. aprila, 2023
Foto: Pexels

5 nasvetov, ki vam pomagajo ostati osredotočeni in pozorni

Nasveti, ki vam bodo pomagali ostati osredotočeni in pozorni. Če obstaja ena težava, ki je v današnjem svetu motenj skupna mnogim, je to zagotovo sposobnost ostati osredotočen na eno nalogo. Ko od sebe nenehno zahtevate, da ostanete pozorni in osredotočeni na določeno nalogo, še posebej vsakdanjo, je to večinoma lažje reči kot narediti. 

Vaš um namreč žonglira med različnimi mislimi in vsako minuto preteče maraton. No, pa naj z vami delimo nekaj dobrih novic. Obstajajo različne tehnike in mehanizmi obvladovanja, ki vam lahko pomagajo ostati osredotočeni in pozorni tako, da se zavedate sedanjega trenutka.

Razlogi za vašo slabo pozornost

Danes se skoraj vsakdo spopada s tem, da bi bil pozoren na sedanji trenutek ali občasno osredotočen.

Nekateri dejavniki, ki prispevajo k temu, vključujejo:

• Morda ste nekoliko lačni, prazen ali lačen želodec pa lahko povzroči slabo pozornost.
• Ponoči ste utrujeni ali slabo spite.
• Zaradi stalnega stresa vaš um ostaja tam in ne tukaj.
• Zaradi zaskrbljenosti ali nemira lahko izgubite pozornost.
• V vašem okolju so lahko nekatere zunanje motnje.

V večini primerov se lahko težave znebite tako, da pridete do korenine težave, ki povzroča nezmožnost osredotočanja. Če se soočate s težavami pri tem, da zelo pogosto ostanete pozorni na podrobnosti, potem morda trpite za drugimi boleznimi, kot so motnja pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnost, avtizem, anksioznost, depresija, disleksija, posttravmatska stresna motnja ali težave s spanjem, kot je nespečnost.  

Kako izboljšati fokus in biti bolj pozoren

Na splošno je težave s pomanjkanjem pozornosti in osredotočenosti mogoče rešiti z izvajanjem spodaj navedenih nasvetov:

1. Zmanjšajte moteče dejavnike okoli sebe

Včasih se znajdete v okolju, kjer je zunanjih motenj ogromno. Torej, najprej: razmislite o tem, da se znebite svojih motenj, da povečate svojo osredotočenost in pozornost. Vsega ne morete odpraviti, lahko pa se potrudite, da jih čim bolj omejite. Lahko se na primer premaknete v tišje območje, izklopite telefonska obvestila, predvajate pomirjujočo glasbo za pomiritev živcev ali razbremenite delovni prostor, preden začnete delati. 

Ne poskušajte opravljati več nalog in delajte eno stvar naenkrat.

2. Poskusite biti pozorni na sedanjo dejavnost

Osredotočite se na dejavnost, ki jo poskušate izvajati, saj je čuječnost ključ do pozornosti. Poskusite lahko tudi z igranjem iger čuječnosti ali tehnik ozemljitve , da se osredotočite nazaj na ta trenutek.

3. Bodite aktiven poslušalec

Aktivno poslušajte, o čem se razpravlja okoli vas, namesto da bi bili nekje drugje v svojih mislih. Nehajte se identificirati s stresnimi ali skrb vzbujajočimi mislimi v svojih mislih in se znebite tesnobe tako, da aktivno sodelujete v dogajanju okoli sebe.

4. Preverite svoje misli

Ocenite, ali vas misel, občutek ali situacija povzročajo izgubo fokusa, in poskusite to rešiti. Vaš um vas bo vedno prevaral, da boste verjeli svojim mislim. Vendar recite ne tem neskončnim mislim in se vrnite v ta trenutek.

5. Poskrbite za ustrezen počitek

Poskrbite za dovolj spanja in počitka, saj imata le spočit duh in telo dovolj energije za osredotočenost.

Foto: Pexels Princesa.si