5 poletnih zdravstvenih težav pri otrocih

ByAna Koren

28. aprila, 2023 , ,
Otrok na plaži [Foto: Pexels]

5 poletnih zdravstvenih težav pri otrocih

Poletje prinaša kar nekaj zdravstvenih težav, predvsem pri otrocih. Poletje pomeni uživanje hladilnih pijač in uporabo klimatske naprave, kot da je od tega odvisno naše življenje. Če ste mama, bi poletje opisali kot čas, ko so otroci doma na počitnicah. Resda morajo opraviti šolske naloge, a bodimo resni. Ves dan veliko časa preživijo v igri, še posebej zunaj. In potem, ko se čisto prepotijo, pričakujejo, da jim boste dali skledo sladoleda ali hladilne pijače. Toda poletje ni samo igranje, sprostitev in prehranjevanje. Poletne zdravstvene težave pri otrocih so lahko precej pogoste. Zato se poučite o njih in ne dovolite, da vam ali otroku pokvarijo poletje.

Zaradi tega se lahko otroci soočijo z naslednjimi zdravstvenimi težavami:

1. Toplotni udar

Če je vaš otrok dalj časa izpostavljen visokim temperaturam, lahko doživi vročinski udar. Dr. Gupta pravi, da se običajno pojavi, ko so temperature okolja višje od 40 stopinj Celzija in toploto absorbira površina kože. Ali je vašega otroka zadela vročinska kap, boste vedeli, če je otrok zelo topel na dotik ali ima visoko vročino ali suh jezik. Sčasoma lahko vaš otrok postane nezavesten.

2. Sončne opekline

Otroci se radi igrajo zunaj, če niso priklopljeni na telefon. Urno igranje zunaj pomeni dolgotrajno izpostavljanje kože neposredni sončni svetlobi. Koža postane rdeča in obarvana zaradi škodljivih sončnih žarkov, ko pride do sončnih opeklin.

3. Razmnoževanje bakterij

Pleti, pri visokih temperaturah in vlagi je rast bakterij zelo visoka. Dr Gupta pravi, da je zaradi tega več primerov, povezanih z boleznimi, ki se prenašajo s hrano in vodo. Hrana postane zastarela in sproščajo se toksini, kar povzroči zastrupitev s hrano. Zaradi prekomerne rasti bakterij lahko povzroči bolezni, kot so gastroenteritis ali hepatitis A ali tifus. Otroci s takimi boleznimi imajo lahko nelagodje v trebuhu, ohlapne gibe ali vročino in včasih zlatenico.

4. Dehidracija

Ko se otroci igrajo zunaj, ne razmišljajo o vročini. Tako zaživijo v igricah, da si ne privoščijo niti odmora in vode, kar lahko vodi v dehidracijo. Zato bodite pozorni na znake dehidracije pri vašem otroku, da ne bo prišlo do zdravstvenih težav.

5. Ugrizi žuželk… več na Princesa.si