5 preprostih načinov za pripravo trate na hladnejše dni

ByAna Koren

1. novembra, 2023 ,
Foto: Freepik

5 preprostih načinov za pripravo trate na hladnejše dni

Bliža se zima, zato je pravilna skrb za vašo trato ključna, če želite, da bo preživela hladnejše mesece in se spomladi ponovno razcvetela v vsem svojem zelenem sijaju. Da bi bila vaša trata odporna na mraz, sneg in druge zimske nevšečnosti, sledite petim preprostim korakom za pripravo trate na zimo.

Zadnja košnja pred zimo: Preden se temperature spustijo pod ledišče, je priporočljivo, da svojo travo pokosite na višino približno 5 cm. Krajša trava je manj dovzetna za bolezni in škodljivce ter bolje prenaša zimske razmere. Uporabite kakovostno kosilnico z ostrim rezilom, da se izognete trganju trave.

Odstranite listje in odpadlo grmičevje: Jesen je čas, ko drevesa in grmičevje odvržejo svoje liste. Ne pozabite pobrati odpadlega listja s trate, saj lahko prekriva travo in povzroči težave pri prezračevanju in dostopu svetlobe.

Gnojenje in zračenje: Čeprav se rast trave upočasni pozimi, je to odličen čas za gnojenje in zračenje trate. Uporabite kakovostno zimsko gnojilo, ki bo trati zagotovilo potrebna hranila za zimo. Zračenje s pomočjo zračilca trate pa bo izboljšalo prezračevanje in omogočilo, da hranila prodrejo globlje v tla.

Zalivanje: Tudi pozimi morate paziti, da vaša trata ne postane preveč suha. Redko, vendar obilno zalivanje v obdobjih, ko ni zmrzali, bo pomagalo preprečiti izsušitev korenin. Bodite pozorni, da ne zalivate preveč, saj prekomerno vlažna tla lahko povzročijo gnitje korenin.

Zaščita pred težkimi predmeti: Pazite, da na trati ne boste puščali težkih predmetov, kot so avtomobili ali lestve, saj lahko pritisk in trenje poškodujeta travo pod površjem, kar lahko povzroči odmiranje korenin.

S pravilno pripravo trate na zimo boste zagotovili, da bo vaša trata zdržala hladne mesece in se spomladi ponovno razcvetela v vso svojo lepoto. Upoštevanje teh petih preprostih korakov vam bo pomagalo ohraniti lepo in zdravo travo skozi vso zimo.

Foto: Freepik

Portal24