50.000 eur za “pro bono” Strateški svet za prenovo zdravstva?

Vlada je v sredo, 18. 1. 2023, na ti. vrhu koalicije na Brdu pri Kranju razkrila, da je ugotovila, da ima slovenski zdravstveni sistem resne težave in da strateški svet pričenja z aktivnim delom. 

Zatem so se začeli vrstiti nastopi premierja po osrednjih medijih. Razlagal je, kako fantastičnih uvidov so bili deležni on in koalicijski partnerji o slovenskem zdravstvenem sistemu in da je bil zdravstveni minister Bešič Loredan zato deležen tudi velikega aplavza vseh prisotnih. Ob tem je še napovedal, da bo dva dni kasneje tj. v petek (20. 1. 2023) znana tudi časovnica zdravstvene reforme. 

Vmes smo, v oddaji Odmevi (19. 1. 2023) naslednji dan, lahko slišali nekdanjega zdravstvenega ministra Sama Fakina trditi, da nam premier in zdravstveni minister pravzaprav prodajata “bučke”.

Da premier in zdravstveni minister operirata s podatki in dejstvi iz nekakšne 120-strani dolge “analize”, ki pa so vsi po vrsti javno dostopni pravzaprav vsem, ki jih to področje zanima. Nekdo jih je torej samo zbral skupaj za svoje potrebe in jih zdaj prodaja javnosti kot veliko reč.   

Tiskovna konferenca Danijela Bešiča Loredana

V petek 20. 1. 2023, dan kasneje, smo lahko spremljali tiskovno konferenco ministra Danijela Bešič Loredana (vir).

Po sedmih mesecih obljub sedanje vlade in predvidenih datumov, ko naj bi doživeli takšne in drugačne prelomne trenutke v zdravstvenem sistemu, se je pregovorno zatresla gora, rodila pa se je miš oz. omenjeno poročilo, znotraj tega nekakšna časovnica in strateški svet.

Minister je povedal, da imamo v slovenskem zdravstvenem sistemu težave s financiranjem, neučinkovitim vodenjem javnih zdravstvenih zavodov, absentizmom, pomanjkanjem zdravnikov, številom čakajočih nad dopustno dobo, predvsem pa nenadzorovanim tokovom denarja, ki ne sledi pacientu. (vir)

Slišite kaj novega? 

Težave s financiranjem v zdravstvu? A bejžte no.

Pomanjkanje zdravnikov? Nemogoče.

Čakanje nad dopustno mejo? Kako, če pa danes pokličeš in si včeraj na vrsti. …

Tudi najbolj črn humor ni dovolj črn za to predstavo. Kaj šele za posmeh “razsvetljenju” vladajočih izbrancev ljudstva z Robertom Golobom na čelu, o stanju v slovenskem zdravstvu.

Za povrh nam je premier, v svojih medijskih predstavitvah v svojem slogu ponovno obljubil tudi nekaj naravnost “fantastičnega”.

Dejal je, da se jim pridružuje tudi Erik Brecelj in zdaj, ko moči združujeta dva “največja” kritika vseh in vsakogar v zdravstvu, jih ustaviti več ne more pravzaprav nihče. (Dejstvo, da je bil Brecelj imenovan v strateški svet ob ustanovitvi oktobra lani, je skoraj nepomembno, kajne?)

Ob takšnem zanosu, katerega smo, roko na srce, pri premierju zdaj že vajeni pri praktično vsakem nastopu v medijih, pa je vseeno dobro pogledati tudi nekaj dejstev. 

Takole je zapisano na uradni spletni strani Ministrstva za zdavje (vir):

” Kot je ob nastopu funkcije napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, je bil 1. oktobra 2022 ustanovljen Strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema kot strokovno posvetovalno telo ministra za zdravje. 

Člani sveta so:

  • Tjaša Sobočan, zaposlena v Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, vodja,
  • dr. Erik Brecelj, zaposlen na Onkološkem inštitutu, član,
  • mag. Dorijan Marušič, zaposlen v Zdravstvenem zavodu Celjenje, član,
  • dr. Grega Strban, zaposlen na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, član,
  • Azra Herceg, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, članica,
  • mag. Dolores Kores, zaposlena v MIS Dolores Kores, s.p., poslovno svetovanje, članica,
  • dr. Boris Zgrablić, zaposlen na Ministrstvu za zdravje, član,
  • Lucija Tacer, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije, članica,
  • dr. Valentina Prevolnik Rupel, zaposlena na Inštitutu za ekonomska raziskovanja, članica.

Glavna naloga Strateškega sveta je priprava okvirnega predloga potrebnih sistemskih sprememb za prenovo zdravstvenega sistema, ki vključujejo področja, kot so priprava alternativ zdravstvenega sistema za prihodnjih 20 let, ter predloga modela mreže izvajanja javnih zdravstvenih storitev, ki bi lahko združevala tako zdravstvene kot socialne storitve, bodisi na regionalni ali centralni ravni. 

Med nalogami so tudi proučitev financiranja zdravstvenega sistema, morebitnega preoblikovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter prilagoditve obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in priprava predloga za izboljšanje sistema vodenja kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave. …”  

Ob koncu še zapišejo, da je želja ministrstva (!), da Strateški svet prva izhodišča za novo sistemsko ureditev pripravi do konca decembra letos (2022, op.p.), do konca marca prihodnje leto (2023, op.p.) pa krovni strateški dokument, na katerem bi temeljila priprava zakonodaje, pri čemer je strateški cilj nov družbeni dogovor za prihodnjih 20 let.

Danes smo 21. januarja 2023. Oprostite, kje pa so kakšna izhodišča za sistemsko ureditev? 

Še manj od tega.

Strateški svet se je zgolj “preselil” z ministrstva v Kabinet predsednika vlade!

Pro bono je Danijel Bešič Loredan nekoč obljubljal, danes mirno pozabil

Še kot kandidat za ministra, je Danijel Bešič Loredan v svoji predstavitvi ob kandidaturi za ministra pred matičnim odborom za zdravstvo v DZ 31. maja 2022, predstavil vizijo delovanja ministrstva. 

V okviru svoje predstavitve je predstavil tudi idejo o ožji ekipi ter o delovanju in nalogah strateškega sveta, ki naj bi ga ustanovil. Povedal je, da bo v njegovi ožji ekipi tudi prim. mag Dorijan Marušič, sicer nekdanji minister za zdravstvo, ki bo tudi vodil strateški svet. 

Na vprašanje o vlogi znanega večletnega akterja v zdravstvu Dorijana Marušiča v povezavi z agencijo, katere lastnik naj bi bil imenovan, je Danijel Bešič Loredan dejal:

»Dorijan Marušič bo vodil sistem pro bono in marsikateri ljudje, ki bodo v tem strateškem svetu delali, bodo tudi to delali pro bono brez zaposlitev na ministrstvu, mogoče za neko minimalno sejnino

No, v teh dneh se je razkrilo, da je dr. Marušič, ki kasneje, ob ustanovitvi strateškega sveta ni bil imenovan za vodjo, z Ministrstvom za zdravje podpisal podjemno pogodbo za delo v strateškem svetu za 13. 227,96 eur

Pozor, enako pogodbo je podpisal tudi dr. Erik Brecelj (13.227,96 eur) in še dva druga člana tudi.

Dolores Kores, prav tako članica strateškega sveta je podpisala pogodbo “zgolj” za 9.450 eur.

Toliko o pro bono obljubah. Predvsem pa o odnosu ministra do javnosti in obljub, ki jih kot piškotke javnosti in novinarjem deli enako brez zadržkov kot premier. Danes pove nekaj, jutri pa na vseh koncih in krajih poslušamo o tem, kako ni bil prav razumljen. 

Saj se še spomnite njegovega kričanja in groženj sindikalistom? Tistih, ki so bile naslednji dan preoblikovane v “da sta se malo po moško pogovarjala”, kajne? 

V urejenih demokracijah bi s takšnim odnosom že zdavnaj odletel na smetišče politične zgodovine.

A kaj si ob takšnem odnosu do javnosti potem misliti šele o dejanjih aktualne Vlade glede imenovanja članov v omenjeni strateški svet? 

Nezakonito imenovanje v Strateški svet 

Vlada je imenovala v strateški svet poslanko Gibanja Svoboda Lucijo Tacer, ki je tja sploh ne bi smela imenovati.

KPK se je vsaj enkrat že izrekla o nedopustnosti takšnega združevanja funkcij in sicer v primeru poslanke SDS Jelke Godec. 

V Poročilu o tematskem nadzoru v Zavodu RS za blagovne rezerve o subjektih javnega sektorja, ki so izvajali nabavo zaščitne opreme v času Covid-19 so zapisali (vir): 

” … poslanec ne sme biti hkrati član državnega sveta niti ne sme opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih. Gre za načelo delitve oblasti in s tem povezane zahteve po organizacijski in funkcionalni samostojnosti in neodvisnosti nosilcev treh vej oblasti, kar pomeni, da ista oseba ne more hkrati opravljati funkcij v različnih državnih organih. Namen tega pa je onemogočiti morebitno izkoriščanje in zlorabo javne funkcije ter položaja funkcionarja.”

Kako je mogoče, da je poslanka Lucija Tacer potem članica tega sveta? 

KPK je bila več kot jasna. Poslanec ne sme opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih. 

Iz vsega zgoraj zapisanega lahko povzamemo vsaj tri, za javnost še kako pomembne vidike, ki kažejo na delovanje te vlade v smeri načrtnega zavajanja javnosti za dosego svojih političnih ciljev.

Prvi vidik je zavajanje, da gre za doslej neznana odkritja o zdravstvenem sistemu, za pravo razsvetljenje celotne kolaicije in posredno javnosti, kako globoko smo v težavah v zdravstvu. V resnici pa gre za podatke, ki so znani in javno dostopni vsem. To je javno zatrdil nekdanji zdravstveni minister Samo Fakin v oddaji Tarča. 

Drugi vidik je zanašanje na pozabljivost volivcev. Obljube o pro bono delovanju Strateškega sveta se lepo slišijo, ko potrebuješ podporo javnosti. Ko je ne potrebuješ več, trošiš javni denar oz. denar te iste javnosti za svoje izbrance, kot da nisi nikoli nič obljubil.

Tretji vidik pa je nezakonito delovanje. Kako je v urejeni pravni državi mogoče, da veljajo dvojni vatlji, enkrat za ene na oblasti in drugič za druge?

To je mogoče pojasniti vsaj na dva načina: ali je ta vlada tako nestrokovna, da ne pozna niti zakonodaje ali pa to počne načrtno in se zanaša, da tega preprosto nihče ne bo niti opazil.  

Miha Kovač