50+: To so najboljša živila za izgradnjo kolagena

Foto: Freepik

50+: To so najboljša živila za izgradnjo kolagena

Za tiste, ki iščejo načine za ohranjanje zdrave in sijoče kože tudi po petdesetem letu starosti, je prava prehrana lahko ključnega pomena. Razumevanje, kako lahko določena živila vplivajo na našo kožo, je bistveno, zlasti ko gre za spodbujanje proizvodnje kolagena, beljakovine, ki je odgovorna za elastičnost in mladosten videz kože. Strokovnjaki za zdravje kože, kot so dr. Emmanuel Loucas, dr. Anna Chacon in dr. Elaine F. Kung, priporočajo sedem ključnih živil, ki lahko pomagajo pri ohranjanju prožne in sijoče kože.

1. Borovnice

Borovnice so izjemno bogate z antioksidanti, ki ščitijo kožo pred škodljivimi vplivi okolja in notranjimi stresorji. Dr. Loucas poudarja, da so borovnice še posebej koristne zaradi svojih protivnetnih lastnosti, ki so ključnega pomena pri boju proti staranju in drugim kožnim boleznim, kot so ekcem, akne in rozacea. Prisotnost vitaminov A in C v borovnicah dodatno pomaga pri preprečevanju razgradnje kolagena, kar je bistveno za ohranjanje mladostne kože.

2. Jajčni beljaki

Jajčni beljaki so naravni vir kolagena in drugih aminokislin, ki so pomembne za zdravje kože. Dr. Chacon opozarja na pomembnost jajčnih beljakov kot vir beljakovin, ki ne le da pomagajo pri sintezi kolagena, ampak tudi izboljšajo prožnost kože in zmanjšajo drobne linije ter gube. Praktičen nasvet dr. Chacon je uživanje do sedmih jajc na teden… več na Senior24.

Portal24; Foto: Freepik