500 dodatnih korakov na dan: Ključ do zdravega staranja

ByA.K.

21. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

500 dodatnih korakov na dan: Ključ do zdravega staranja

Ko se staramo, postaja ohranjanje aktivnega in zdravega načina življenja vse bolj pomembno. In ena od najpreprostejših poti do tega je več hoje. Raziskave jasno kažejo, da ima lahko že 500 dodatnih korakov na dan pomembne učinke na zdravje starejših odraslih.

Zdravstvene koristi hoje

Hoja je ena izmed oblik vadbe z majhnim vplivom, ki ima ogromno koristi za zdravje, še posebej za starejšo populacijo. Pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja, krepi kosti in mišice ter zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so osteoporoza, sladkorna bolezen in srčne bolezni. Poleg tega izboljša ravnotežje in zmanjšuje tveganje za padce.

Prednosti 500 dodatnih korakov

Na prvi pogled se 500 dodatnih korakov na dan morda ne zdi veliko, a imajo pomemben vpliv na zdravje starejših. Raziskave so pokazale, da lahko ta dodaten korak zmanjša tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen. Prav tako izboljša duševno zdravje, spanec in energijo.

Študija, ki jo je izvedlo Ameriško združenje za srce, je dokazala, da so ljudje, stari 70 let in več, ki so naredili 500 dodatnih korakov na dan ali dodatno četrtino milje hoje, imeli kar 14 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca, možgansko kap ali srčno popuščanje. V primerjavi z odraslimi, ki so naredili manj kot 2.000 korakov na dan, so imeli tisti, ki so naredili približno 4.500 korakov na dan, kar 77 odstotkov nižje tveganje za srčno-žilni dogodek.

Strategije za več hoje

Doseči 500 dodatnih korakov na dan morda na prvi pogled zveni zahtevno, vendar obstaja več strategij, ki lahko starejšim pomagajo doseči ta cilj… več na Senior24

Foto: Freepik; Portal24