51 odstotkov Britancev proti vladnemu financiranju kronanja kralja Karla III.

Anketa: 51 odstotkov Britancev proti vladi, ki financira kronanje kralja Charlesa

Več kot polovica Britancev meni, da vlada ne bi smela financirati kronanja kralja Karla III., kaže nova anketa. Javnomnenjska raziskava je dva tedna pred kronanjem pokazala, da 51 odstotkov polnoletnih vprašanih meni, da vlada ne bi smela financirati slovesnosti kronanja.

Skoraj tretjina vprašanih, 32 odstotkov jih meni, da bi morala, 18 odstotkov pa, da ne ve.

Kronanje kralja naj bi stalo več milijonov funtov, račun pa bi morali plačati davkoplačevalci.

Kronanje prihaja v času, ko se Velika Britanija sooča s krizo, ki jo povzročajo naraščajoči življenjski stroški in stavke zdravnikov, učiteljev in drugih javnih uslužbencev zaradi nizkih plač. Kritiki so slovesnost označili za zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Po nekaterih nepotrjenih napovedih bi lahko kronanje Britance stalo od 50 do 100 milijonov funtov.

Kronanje kraljice Elizabete je leta 1953 stalo 912.000 funtov, kar je v današnjem denarju 20 milijonov funtov. Karlov ded George VI. Je bil okronan leta 1937, kronanje je stalo 454.000 funtov ali 24,8 milijona funtov v današnjem denarju. Kronanje Georga VI. je bilo najdražje v zadnjih 300 letih.

Karel III. bo okronan v Westminstrski opatiji na razkošni slovesnosti, ki sledi tisočletni tradiciji, na katero so povabljeni številni predsedniki držav in vlad ter visoki gostje.

Kronanje bo spremljala največja vojaška slovesnost v zadnjih 70 letih, na kateri bo zgodovinskega dogodka za kraljevo družino sodelovalo več kot 6000 moških in žensk iz oboroženih sil.

vir Foto: Wikimedia