55,4 odstotka vprašanih delo vlade ocenjuje kot neuspešno, podpora Gibanju Svoboda pada

Nova javnomnenjska raziskava Vox populi kaže, da se je ocena uspešnosti dela vlade v zadnjih treh mesecih ustavila. Januarska raziskava je pokazala, da se je delež podpornikov in nasprotnikov vlade zvišal za dobro odstotno točko. Dobrih 55 odstotkov vprašanih ocenjuje delo vlade kot neuspešno, medtem ko slabih 33 odstotkov meni, da je uspešno. Na področju strankarske podpore vodi SDS z dobrimi 22 odstotki.

Glede na januarsko merjenje javnega mnenja, ki ga je izvedla agencija Ninamedia za Dnevnik, je večina vprašanih (55,4 odstotka) ocenila delo vlade pod vodstvom Roberta Goloba kot neuspešno, medtem ko ga je 32,9 odstotka vprašanih ocenilo kot uspešno. To je rahlo povečanje negativnih ocen v primerjavi z decembrom.

Kar zadeva podporo parlamentarnim strankam, je SDS še vedno na vrhu z 22,4 odstotki, vendar je podpora padla za 0,2 odstotni točki v primerjavi z prejšnjim mesecem. Gibanje Svoboda, največja vladna stranka, je zabeležilo 15,3 odstotka podpore, kar je manj kot v decembru.

Drugi strankarski rezultati so naslednji: SD z 8,1-odstotno podporo, NSi s 6,4-odstotno podporo in Levica s 6,1-odstotno podporo. Največji delež vprašanih (34,4 odstotka) ostaja neopredeljenih glede na to, koga bi volili.

Priljubljenost politikov

Glede priljubljenosti politikov so se ocene v januarju poslabšale ali ostale enake v primerjavi z decembrom, razen za Janeza Janšo, prvaka SDS, ki je dosegel največji skok na lestvici. Anže Logar, poslanec SDS, je tokrat zasedel prvo mesto na lestvici priljubljenosti politikov, prehitevši predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Skupaj z Logarjem so med deseterico najbolj priljubljenih politikov še Ljudmila Novak, Vladimir Prebilič, Tanja Fajon, Matjaž Han, Zoran Janković, Urška Klakočar Zupančič in Matej Tonin. Janez Cigler Kralj, vodja poslancev NSi, je sklenil deseterico. Janez Janša se je povzpel na drugo mesto na lestvici, medtem ko je predsednik vlade Robert Golob pristal na 13. mestu.

Podpredsednik vlade Luka Mesec in poslanec Levice Miha Kordiš sta se znašla na repu lestvice priljubljenosti politikov.

Javnomnenjska raziskava je potekala med 10. in 11. januarjem in je zajela vzorec 700 anketirancev za časnik Dnevnik, opravila jo je Ninamedia.

vir; Foto: Vlada RS X; Portal24