59. Zlata lisica: zmagala Kanadčanka Grenier, Ana Bucik osma

ByAna Koren

7. januarja, 2023

59. Zlata lisica: zmagala Kanadčanka Grenier, Ana Bucik osma

Kanadčanka Valerie Grenier je velika zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal v Kranjski Gori. Zbralo se je 3500 gledalcev. Najboljši veleslalomski izid v karieri je uspel tudi Ani Bucik, ki je bila osma.

Grenier je poskrbela za prvo veleslalomsko kanadsko zmago v ženski konkurenci po 6. januarju 1974. Takrat je v nemškem Pfrontnu na najvišjo stopničko stopila rojakinja Kathy Kreiner, sicer svetovna prvakinja v tej disciplini iz Innsbrucka ’76.

Grenier je prav tako prekinila niz zmag serijske zmagovalke, Američanke Mikaele Shiffrin. Slednja se je morala tokrat zadovoljiti s 6. mestom. Shiffrin je pred 59. Zlato lisico dobila kar šest tekem zapored.

Drugo mesto je osvojila Italijanka Marta Bassino, ki je na vrhu veleslalomskega seštevka še povečala prednost pred najbližjimi zasledovalkami. Tretja je bila Slovakinja Petra Vlhova.

Zelo majhne razlike po prvi vožnji


Grenier je kar nekoliko presenetljivo vodila po prvi vožnji, ko se je na progo podala s štartno številko 12. Največjo razliko je naredila v srednjem delu proge, kjer je bila dobre tri desetinke sekunde hitrejša od tedaj vodilne Švicarke Lare Gut-Behrami. Ciljno črto je prečkala s prednostjo 4 stotink.

Tretje mesto je z zaostankom 16 stotink pripadlo Italijanki Federici Brignone, četrta je bila njena rojakinja Bassino, sicer vodilna v veleslalomskem seštevku. Zaostala je za 24 stotink.

Ameriška šampionka Shiffrin se je morala zadovoljiti s petim mestom, za vodilno je zaostala za 31 stotink. Tudi sicer so bile razlike najboljših v deseterici izjemno majhne, prvih deset je ciljno črto prečkalo v isti sekundi.

Grenier v spodnjem delu našla 51 stotink


V finalu je rokavico med ožjimi favoritkami prva vrgla Vlhova, ki je s fantastično predstavo za kar 93 stotink prevzela vodstvo tedaj vodilni Francozinji Coralie Frasse Sombet. Kako dobro je odpeljala drugi del, dokazuje dejstvo, da je Shiffrin zaostala za devet desetink.

O stopničkah so nato odločale Bassino, Brignone, Gut-Behrami in Grenier.

Smetano je pobrala Grenier. Čeprav je Bassino, ki v veleslalomskem seštevku še naprej vodi, svoje delo opravila z odliko, ni bila kos izjemni Kanadčanki, ki je največjo razliko naredila v spodnjem delu, v katerem je pridobila kar 51 stotink sekunde! Na koncu si je mesto na najvišji stopnički zagotovila za 37 stotink.

Najboljša veleslalomska uvrstitev Ane Bucik


V finale se je iz slovenskega tabora uspelo uvrstiti zgolj Ani Bucik, ki je s štartno številko 20 osvojila odlično 9. mesto (+0,76). Finalni nastop se ji je pred domačim občinstvom posrečil, v cilju je prevzela vodstvo, nato pa pridobila še eno mesto za veleslalomski uspeh kariere. Svoje nastope sta v prvi vožnji končali Tina Robnik, ki je bila 38., in Neja Dvornik, ki je zasedla končno 52. mesto.

Vir Foto: zajem zaslona