6 nasvetov, če vaše letalo zaide v turbulenco

Ko se odpravljate na letalo, se verjetno ne obremenjujete z mislijo na turbulence v zraku. Vendar se vsakdo, ki je že preletel večje razdalje, zaveda, da se lahko tudi najbolj mirna potovanja spremenijo v divjo vožnjo. Zato je vedno dobro biti pripravljen na nepričakovane razmere. Preberite, da izveste, kaj strokovnjaki priporočajo v primeru močne turbulence, da boste lahko ohranili mirno kri in uživali v vožnji.

1. Pametno izberite sedež

Izbira sedeža pred letom se lahko izkaže za ključno, če se znajdete v situaciji z močno turbulenco. V redkih primerih, ko pride do hude turbulence, lahko predmeti iz zabojnikov nad glavo padejo ven. Če se želite izogniti nevarnosti, poskusite izbrati sedež ob oknu, kjer je manjša možnost, da vas bodo zadeli padajoči predmeti. Sedeži v sprednjem delu letala ali nad krili so običajno bolj stabilni in manj občutljivi na turbulence.

2. Rezervirajte potovanje z večjimi letali

Možnost za hude turbulence se zmanjša, če rezervirate potovanje z večjim letalom. Večje letalo je težje in manj občutljivo na sunkovite premike zraka kot manjše letalo.

3. Pokrijte tople napitke

Ko ste v zraku, je pametno pokriti vroče napitke, kot so kava ali čaj, s pokrovom za potovalne skodelice. V primeru močne turbulence bi se lahko ti napitki razlili in vas celo opekli.

4. Bodite pozorni, ko je storitev prekinjena

Ko posadka prekine dostavo hrane in pijače, je to lahko znak, da se bližajo turbulence. To je odličen trenutek, da zavarujete vse predmete na mizi s pladnjem in se pripnete. Če ste med turbulenco na prenosnem računalniku, ga trdno držite, da se ne prevrne in poškoduje vas ali druge potnike.

5. Ne poskušajte “premagati” turbulence

Ko pilot ali posadka napove, da se bližajo turbulence, ostani na svojem sedežu. Mnogi potniki vstanejo v strahu, da pozneje ne bodo mogli vstati. Toda vstajanje med turbulenco ni varno. Prav tako ne poizkušajte premagati turbulence tako, da se neprestano gibljete po kabini. Ostanite na svojem sedežu in pripnite varnostni pas.

6. Brez panike

Najpomembnejša stvar je, da vas ne popade panika. Turbulence so normalen del letalske izkušnje in v večini primerov niso nevarne. Piloti so usposobljeni za obvladovanje letalske meteorologije in se trudijo izogibati območjem z grožnjo turbulence. Vendar pa se včasih turbulence ne da napovedati ali se jim izogniti. Ne pozabite, da je to del letalskega potovanja, ki ga morate sprejeti kot občasno nujno zlo. Pomembno je, da ostanete mirni, sledite navodilom posadke in zaupate pilotom, ki bodo storili vse, da vas varno pripeljejo na cilj.

vir

Foto: Pexels

Portal24