600 britanskih pravnikov vlado poziva k prekinitvi prodaje orožja Izraelu

Foto: Pexels

600 britanskih pravnikov vlado poziva k prekinitvi prodaje orožja Izraelu

Britanski premier Rishi Sunak se zaradi podpore svoje vlade Izraelu sooča z vse večjim pritiskom. Več kot 600 britanskih pravnikov, vključno s tremi upokojenimi sodniki vrhovnega sodišča, namreč zahteva prekinitev prodaje orožja tej državi. Zahtevo so izrazili po nedavnem napadu, v katerem so bili ubiti trije britanski humanitarni delavci, kar je dodatno okrepilo pritisk na premierja.

V odprtem pismu, naslovljenem na Sunaka, pravniki trdijo, da bi nadaljevanje pošiljanja orožja Izraelu lahko vključevalo Združeno kraljestvo v “hude kršitve mednarodnega prava”. Poudarjajo, da je Združeno kraljestvo pravno dolžno spoštovati sklep Meddržavnega sodišča glede “verjetne nevarnosti genocida” v Gazi in da prodaja orožja Izraelu “bistveno ne izpolnjuje obveznosti Združenega kraljestva po mednarodnem pravu”.

Odnosi med Londonom in Izraelom so bili na preizkušnji zaradi povečanja števila civilnih žrtev v konfliktih. Čeprav britanska podjetja prodajo Izraelu relativno majhno količino orožja in komponent, je obrambni minister Grant Shapps navedel, da je vojaški izvoz v Izrael v letu 2022 znašal 42 milijonov funtov, vključno s komponentami za nevidna bojna letala F-35, ki se uporabljajo za bombardiranje Gaze.

Poziv k ustavitvi izvoza orožja

Pozivi k ustavitvi izvoza orožja so postali glasnejši po nedavnem napadu, v katerem je bilo ubitih sedem humanitarnih delavcev, med njimi trije britanski državljani. Izrael trdi, da je šlo za “napačno identifikacijo”. Vse glavne opozicijske stranke in nekateri visoki konservativci, vključno z Alicio Kearns, so pozvali vlado, naj ustavi prodajo orožja, če je Izrael kršil mednarodno pravo.

Velika Britanija ni edina zaveznica Izraela, ki se sooča s pozivi k prenehanju dobave orožja in iskanju rešitve za prekinitev ognja. Kanada in Nizozemska sta že sprejeli ukrepe za omejitev vojaške podpore Izraelu, medtem ko ZDA in Nemčija še naprej dovoljujejo prodajo orožja. Rishi Sunak še ni zagotovil zaveze k prepovedi izvoza orožja, kljub trditvam, da mora Izrael svoje delovanje uskladiti z mednarodnim humanitarnim pravom.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels