63 odstotkov anketiranih podpira gradnjo NEK2

Nuklearna elektrarna Krško [Foto: Wikipedia/Katja143]

63 odstotkov anketiranih podpira gradnjo NEK2

V luči zadnjih političnih dogajanj, ko Slovenija razmišlja o prihodnosti svoje energetske infrastrukture in etičnih vprašanjih, je Inštitut Mediana za medijsko hišo PopTV izvedel raziskavo, ki razkriva mnenje državljanov o več ključnih referendumskih pobudah. Med devetimi pobudami, ki trenutno potekajo skozi parlamentarne postopke, sta širšo politično podporo dobili predvsem dve: izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne (NEK2) in legalizacija prostovoljnega končanja življenja.

Iz raziskave izhaja, da kar 63 odstotkov anketiranih podpira gradnjo NEK2, nasprotuje pa jih 18 odstotkov. Podpora projektu je tako precejšnja, kljub temu da se za pobudo niso izrekli v vseh parlamentarnih strankah. Poleg tega skoraj enak delež, 62 odstotkov vprašanih, podpira tudi sprejetje zakona, ki bi omogočil pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, medtem ko je proti 24 odstotkov.

Raziskava, ki je potekala med 19. in 21. marcem 2024 in v kateri je sodelovalo 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije, kaže na široko podporo teh dveh predlogov med Slovenci. Vzorec anketiranih je reprezentativen po spolu, starosti, regiji in izobrazbi, kar daje rezultatom dodatno težo.

Referendumske pobude, ki so trenutno predmet politične obravnave, ne zadevajo zgolj NEK2 in evtanazije, ampak tudi druge družbeno pomembne teme, kot so gradnja novih azilnih domov, podpora vladi Roberta Goloba in obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge. Odločitve, sprejete na teh področjih, bodo nedvomno imeli dolgoročne posledice za državo in njene prebivalce, rezultati raziskave pa nudijo vpogled v trenutno javno mnenje o teh vprašanjih.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Wikipedia/Katja143