7 napak pri telovadbi doma, privedejo lahko do poškodb

Vadba doma je postala priljubljena izbira mnogih ljudi, še posebej v času pandemije Covid-19, ko so bile telovadnice in fitnes studii zaprti. Čeprav vadba od doma ponuja številne prednosti, kot so prihranek časa in stroškov, je pomembno, da se zavedate tveganja poškodb. V tem članku bomo pregledali najpogostejše napake, ki lahko privedejo do poškodb med domačo vadbo, ter kako se jim izogniti.

Preskakovanje ogrevanja

Eden največjih vzrokov za poškodbe med vadbo doma je preskakovanje ogrevanja. Ogrevanje je ključno za pripravo mišic in sklepov na vadbo ter zmanjšanje tveganja za poškodbe. Za temeljito ogrevanje je priporočljivo nameniti 25 do 30 odstotkov časa vadbe. Ne pozabite sistematično ogreti celotnega telesa, da se izognete poškodbam.

Vadba brez nadzora

Eden največjih vzrokov za poškodbe med vadbo doma je preskakovanje ogrevanja. Ogrevanje je ključno za pripravo mišic in sklepov na vadbo ter zmanjšanje tveganja za poškodbe. 25 do 30 odstotkov časa vadbe je priporočljivo nameniti za temeljito ogrevanje. Ne pozabite sistematično ogreti celotnega telesa, tako se boste namreč izognili poškodbam.

Pomanjkanje zdravstvene ozaveščenosti

Preden začnete z domačo vadbo, se posvetujte s svojim zdravnikom in pridobite vpogled v morebitna obstoječa zdravstvena stanja, kot so šibki sklepi, bolezni srca, visok krvni tlak ali druge bolezni. To vam bo pomagalo prilagoditi vadbeni režim vašim potrebam in omejitvam.

Prostor… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Portal24