7 najpogostejših napak pri obrezovanju odmrlih cvetov

Vzdrževanje gredic je ključnega pomena za zdrav in cvetoč vrt. Od zalivanja, obrezovanja, gnojenja do presajanja in odstranjevanja škodljivcev – opravil nikoli ne zmanjka. Ena izmed ključnih nalog, ki je pogosto spregledana, je odstranjevanje mrtvih glavic cvetov, kar je potrebno skozi celotno rastno sezono. Ta postopek, čeprav se zdi preprost, lahko vključuje nekaj pasti. Da bi vam pomagali, smo našteli sedem najpogostejših napak pri negi gredic in kako se jim izogniti.

1. Rezanje na napačni točki

Pomembno je, da ne odrežete preveč, saj to lahko moti rast rastline in morebitno sveže cvetenje. Pravilno mesto za rezanje je običajno tik pod odmrlim cvetom, nad prvim popkom, listnim vozlom ali nizom listov. Rezanje pod diagonalnim kotom preprečuje bolezni in preprečuje nabiranje vode na površini reza.

2. Ne sterilizirate škarij za obrezovanje

Rezila morate med rezi vedno razkužiti, da preprečite širjenje bolezni z okužene rastline na zdravo. Med vsakim rezom obrišite škarje z alkoholom in jih pred shranjevanjem očistite in namažite.

3. Ne vzamete si dovolj časa

Pomembno je, da ne hitite in natančno preverite, katere dele rastline odstranjujete. Pri nekaterih rastlinah, kot so dalije, je težko ločiti med izčrpanimi in svežimi brsti, zato je treba biti še posebej pozoren.

4. Škarje niso dovolj kakovostne

Uporaba kakovostnih škarij za obrezovanje zagotavlja čist rez, preprečuje poškodbe rastlin in omogoča udobno in samozavestno delo.

5. Ne kompostirate

Odpadki od odmrlih cvetov so primerni za kompost, razen če sumite na bolezen. V tem primeru jih ne smete vreči v kompost, saj visoke temperature verjetno ne bodo uničile bolezni.

6. Semena niso najbolje izkoriščena

Odmrtje lahko prepreči samo sejanje rastlin, vendar lahko ta semena zberete in jih posejete drugje ali pa jih pustite, da padejo naravno. Nekatera semena zagotavljajo tudi hrano divjim živalim.

7. Tega ne storite ob pravem času

Odstranjevanje mrtvih glav cvetov je priporočljivo skozi celotno rastno sezono, vendar pa jeseni, ko temperature padajo, ni priporočljivo, saj odstranitev cvetov odstrani potencialni vir hrane za prostoživeče živali in rastline naredi bolj občutljive na zmrzal.

Pravilna nega gredic je ključna za zdrav in lep vrt. Z upoštevanjem teh sedmih nasvetov se boste izognili najpogostejšim napakam in vaše rastline vam bodo hvaležne.

Foto: Shutterstock Portal24