7 nasvetov, da boste imeli pečico dlje časa čisto

Eno najhujših opravil doma je, ko je potrebno očistiti pečico. Zdi se, da je zažgane ostanke nemogoče odstraniti, dostop do njih pa tudi ni lahek podvig. Čiščenje pečice lahko traja ure in ure, a kljub temu ni zagotovila, da bo popolnoma čista. Na žalost se ne morete izogniti čiščenju pečice, vendar obstajajo načini, s katerimi lahko ohranite čistost dlje časa.

Z nekaj majhnimi spremembami, pečica ne bo potrebovala tako pogostega globinskega čiščenja in opravilo bo lažje, ko bo čas za to. Če želite izvedeti več, smo našteli 7 nasvetov, s katerimi bo vaša pečica dlje časa čista.

1. Lahko čiščenje

Da bo vaša pečica videti nedotaknjena, je najboljše rahlo in redno čiščenje. To se morda zdi zamudno, vendar je dejansko lažje delo v primerjavi s pogostim globinskim čiščenjem. Ko se pečica ohladi, jo preglejte po vsaki uporabi. Če opazite novo razlitje in madeže, hitro obrišite z vlažno krpo iz mikrovlaken, namočeno v milnico, ki ji sledi izpiranje. Tako pečica spet zablešči, preden se madeži zažgejo. Tudi pasta iz sode bikarbone lahko pomaga odstraniti ostanke, če milnica ne zadostuje. Za najboljši učinek, pustite pasto stati do 8 ur in nato obrišite. Navadite se na hitro očistiti pečico med uporabami. To bo preprečilo, da bi se ostanki nabirali in zažgali.

2. Uporabite podlogo za pečico

Če podloge za pečico še ne uporabljate, se splača vanjo investirati. Ko gre za čiščenje pečice, je eno najslabših mest za drgnjenje dno. Ker hrana neizogibno kaplja navzdol in se zažge, je lahko za odstranitev maščobe potrebno veliko truda. Tukaj lahko pride prav podloga za pečico. Ko končate s kuhanjem in se pečica ohladi, lahko preprosto odstranite podlogo in jo ročno operete v pomivalnem koritu. Vedno sledite navodilom in izberite pravo podlogo. Z njo nikoli ne prekrivajte notranjih odprtin ali lukenj v pečici.

3. Pokrijte hrano

Večino nereda v vaši pečici povzroči špricanje hrane med pečenjem, ki lahko brizga po stenah in vratih. Eden od načinov, kako lahko to preprečite, je, da pokrijete hrano, kjer je to možno. Pri tem se vlaga bolj zadrži v posodi, zahvaljujoč ujeti pari. Spodbuja tudi bolj enakomerno pečenje, saj vrh ne porjavi, medtem ko se preostanek še naprej kuha. Seveda ta način kuhanja ne bo deloval za vsak recept. Vse, kar želite zapeči in narediti hrustljavo, boste morali odkriti. Toda tam, kjer je zadrževanje vlage zaželeno, na primer pri pečenem piščancu, bi lahko pokritje izboljšalo postopek pečenja in vas rešilo pred dodatno zmešnjavo. Ponve in steklena posoda so pogosto opremljeni s pokrovi, ki so primerni za uporabo v pečici, vendar morate vedno najprej preveriti. Pokrov lahko oblikujemo tudi z aluminijasto folijo.

4. Ne postavljajte hrane neposredno na rešetke

Zamrznjeno pico je enostavno pripraviti v pečici. Že v nekaj minutah je vaša pica pripravljena za postrežbo, skupaj z lepljivim sirom in cvrčečimi prelivi. Sir lahko kaplja čez skorjo in povzroči nered. Poleg tega se bodo morebitni ostanki na samih rešetkah nanesli na spodnjo stran vaše pice. Zato vedno uporabite namenski pladenj za pico. Izogibajte se peki katere koli hrane neposredno na rešetkah pečice. Rešetke bo veliko težje očistiti v primerjavi z namenskim kosom posode.

5. Pravilno napolnite pladenj

Če imate ponev, ki je do roba napolnjena s hrano, ni čudno, da povzroča nered v vaši pečici. Hrana v prenatrpani posodi se bo med pečenjem najverjetneje prelila in pljusknila čez robove. Ko pripravljate hrano, razmislite, ali ima dovolj prostora. Morda bo potrebna dodatna posoda ali večji pladenj.

6. Pečenje v vrečki

Prej smo omenili, da je bolje, da je meso v pečici vlažno, zlasti pečen piščanec. Zakaj bi torej želeli, da šprica in se izsuši ter pri tem povzroča nered? Eden od načinov, da to rešite, je, da ga pokrijete z aluminijasto folijo, vendar lahko stvari poenostavite tako, da piščanca spečete v vrečki za pečico. To vrečko, med pečenjem, pustite ovito okoli piščanca ali purana. Pomaga ohranjati sočnost ter okus in preprečuje, da se pečica umaže . Vrečke za pečico lahko uporabite tudi za druge jedi, vključno z ribami in zelenjavo. 

7. Manjše jedi kuhajte v cvrtniku

Če pečete samo eno ali dve porciji, vam ni treba uporabiti pečice. Eden najboljših cvrtnikov na zrak bo imel dovolj prostornine za manjše posode in ga bo verjetno veliko lažje počistiti, pogosto z deli, primernimi za pomivanje v pomivalnem stroju. Cvrtnik bo hrano na splošno hitreje spekel. Tako končno z zamenjavo prihranite čas, denar in ohranite čisto pečico

vir Foto: Pexels Portal24