7 navad, ki morda povzročajo nizko samozavest

Nizka samozavest se ne pojavi zaradi enega razloga. V življenju so različne navade in dogodki, ki lahko povzročijo padec človekove samopodobe. Samospoštovanje je način, kako dojemamo sebe in kako se cenimo v življenju. Če se prepustimo tej navadi negativnega kritiziranja samega sebe, pride dan, ko zapademo v tirnico nenehnega negativnega razmišljanja. Ovira produktivnost pri delu, naš odnos do sebe in drugih ter nenazadnje močno škodi našemu duševnemu zdravju. V tem hitrem svetu, ki je poln nenehne konkurence in primerjanja, pozabljamo, da je pot vsakega posameznika edinstvena. Edina konkurenca je tista, ki jo imamo vsak dan sami s seboj. Življenje poskuša biti nepošteno, toda sredi vsake krize nas lahko pozitivna samopodoba spodbudi, da napredujemo z optimizmom.

Nizka samopodoba je seštevek določenih navad, ki smo jih morali oblikovati skozi življenje. Tukaj je nekaj navad, ki vodijo do slabe samopodobe in bi se morali potruditi, da jih popravimo.

1. Negativni samogovor

Prepuščanje vztrajni samokritičnosti, negativnemu samoobsojanju in osredotočenost na osebne napake lahko pomembno vpliva na samozavest. Običajno grajanje samega sebe spodkopava samozavest in spodbuja občutke neustreznosti. Poskušajte razviti navado pozitivnega samogovora in biti pozorni na to, kar si govorimo. To pomaga graditi zdravo samopodobo.

2. Perfekcionizem

Postavljanje nemogoče visokih standardov in nenehno stremljenje k popolnosti, lahko škoduje samozavesti. Perfekcionisti so običajno pretirano samokritični in se lahko počutijo nezadostne, ko ne izpolnijo lastnih nerealnih pričakovanj.

3. Nenehno primerjanje

Nenehno primerjanje z drugimi, zlasti glede dosežkov, videza in družbenega statusa, lahko vodi do občutkov manjvrednosti in nizke lastne vrednosti. Ne pozabite, da ima vsak svojo edinstveno pot. Primerjanje sebe z drugimi je nepoštena in neproduktivna navada.

4. Negativna podoba telesa

Razvijanje nezdravega odnosa s svojim telesom, obsedenost z zaznanimi pomanjkljivostmi in nenehna samokritičnost lahko resno vplivajo na samozavest. To navado lahko spodbujajo družbeni lepotni standardi in medijski prikazi ideje o ”idealnem telesu”. To vodi v nezadovoljstvo s telesom in nizko samozavest.

5. Izogibanje izzivom

Po mnenju strokovnjaka lahko izogibanje izzivom ali novim izkušnjam. zaradi strahu pred neuspehom, omeji osebno rast in okrepi občutke nesposobnosti. Ta navada vam preprečuje, da bi uresničili svoj resnični potencial in lahko prispeva k zmanjšanemu občutku lastne vrednosti.

6. Pretirano opravičevanje

Nenehno opravičevanje za manjše stvari ali prevzemanje odgovornosti za situacije, na katere nimate vpliva, lahko spodkopava vašo samozavest. Ta navada kaže na pomanjkanje samozavesti in lahko povzroči, da se drugim počutite kot breme.

7. Zanemarjanje skrbi zase

Pogosto zanemarjanje dejavnosti samooskrbe, kot so vadba, zdrava prehrana, spanje in sprostitev, lahko vpliva na vaše fizično in duševno dobro počutje. To zanemarjanje lahko vodi do občutkov nizke samozavesti in zmanjšane lastne vrednosti. Pomembno si je zapomniti, da je največja naložba, ki jo lahko naredite vase, saj se vam izplača v večji meri, kot ste si kdaj koli predstavljali.

vir Foto: Pexels Portal24