7 neverjetnih koristi uživanja orehov za vaše telo

ByAna Koren

23. marca, 2023 ,

7 neverjetnih koristi uživanja orehov za vaše telo

Ne spreglejte teh 7 neverjetnih koristi uživanja orehov za vaše telo. Orehi so hranljivi in ​​okusni drevesni oreščki, ki izvirajo iz Sredozemlja. So polni mikrohranil. Raziskali so njihove koristi za zdravje. Orehi so hranilno bogat obrok. So polni zdravih maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov in to je le nekaj od načinov, kako orehi koristijo vašemu zdravju. 

Povezujejo jih tudi z dobrimi učinki na krvni tlak, zdravjem prebavil in srca ter celo s plodnostjo moških. Še več, preprečijo lahko celo rast raka in ohranjajo zdravo delovanje možganov, ko se starate. 

7 koristi uživanja orehov na telo:

1. Izboljšujejo zdravje srca

Ugotovljeno je bilo, da orehi izboljšujejo zdravje srca, saj zmanjšujejo tveganje za bolezni srca. Vsebujejo visoko raven antioksidantov in protivnetnih spojin, ki srce pomagajo zaščititi pred poškodbami.

Orehi vsebujejo tudi omega-3 maščobne kisline, ki dokazano znižujejo raven LDL (slabega) holesterola in zmanjšujejo tveganje za srčne in možganske kapi.

2. Krepijo delovanje možganov

Znano je, da so orehi odlična hrana za možgane. Vsebujejo visoke ravni omega-3 maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena za delovanje in razvoj možganov. 

Študije so pokazale, da lahko uživanje orehov pomaga izboljšati spomin in kognitivne funkcije, zmanjšajo celo tveganje za Alzheimerjevo bolezen.

3. Spodbujajo hujšanje

Orehi so odličen prigrizek za ljudi, ki želijo shujšati. Imajo malo kalorij in veliko beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. Uživanje orehov kot prigrizek vam lahko pomaga, da se dlje časa počutite siti, kar zmanjša potrebo po prigrizkih manj zdrave hrane.

Pomagajo tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kar lahko pomaga pri preprečevanju želje in prenajedanja.

4. Uravnavajo krvni tlak

Orehi vsebujejo visoko vsebnost kalija, ki je bistveno hranilo, ki pomaga uravnavati krvni tlak. Študije so pokazale, da lahko uživanje orehov zniža krvni tlak pri ljudeh z visokim krvnim tlakom.

Maščobne kisline omega-3 v orehih lahko pomagajo tudi pri sprostitvi krvnih žil in izboljšanju pretoka krvi, kar dodatno zmanjša tveganje za bolezni srca.

5. Krepijo imunski sistem

Orehi vsebujejo visoko raven antioksidantov, ki telo pomagajo ščititi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. 

Vsebujejo tudi vitamin E, ki je bistveno hranilo, ki pomaga krepiti imunski sistem. Redno uživanje orehov lahko pomaga zmanjšati tveganje za okužbe in bolezni ter pomagajo izboljšati splošno zdravje in dobro počutje.

6. Zmanjšujejo vnetja

Orehi vsebujejo visoke ravni protivnetnih spojin, kot so polifenoli in omega-3 maščobne kisline. Te spojine pomagajo zmanjšati vnetje v telesu, za katerega je znano, da prispeva k številnim kroničnim boleznim, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in rak.

Uživanje orehov lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu in izboljšajo tudi splošno zdravje.

7. Izboljšujejo zdravje črevesja

Orehi so odličen vir prehranskih vlaknin, ki so bistvenega pomena za dobro zdravje črevesja. Vlaknine v orehih pomagajo spodbujati rast zdravih bakterij v črevesju, kar je pomembno za prebavo in splošno zdravje.

Redno uživanje orehov lahko pomaga preprečiti zaprtje, napenjanje in druge prebavne težave.

Skratka, redno uživanje orehov lahko zagotovi številne koristi za zdravje, vključno z izboljšanjem zdravja srca, izboljšanjem delovanja možganov, spodbujanjem izgube teže, uravnavanjem krvnega tlaka, krepitvijo imunskega sistema, zmanjšanjem vnetja in izboljšanjem zdravja črevesja. Vključitev orehov v prehrano je enostaven in okusen način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja.

vir Foto: Pexels