7 preizkušenih načinov za lajšanje bolečin v ušesih

ByAna Koren

19. junija, 2024 , ,
Bolezen [Foto: Freepik]

7 preizkušenih načinov za lajšanje bolečin v ušesih

Bolečine v ušesih so pogosta težava, ki lahko prizadene tako otroke kot odrasle. Vzroki za bolečine so različni, vendar obstaja nekaj preizkušenih načinov, ki jih priporočajo strokovnjaki, da si olajšate te nevšečnosti.

Bolečina v ušesu, medicinsko znana kot otalgija, je lahko posledica različnih dejavnikov. Med najpogostejšimi vzroki, ki jih za Health Shots navaja specialist ORL dr. Debashish Datta Majumder, so:

  • Sinusitis in okužbe zgornjih dihalnih poti: Te okužbe pogosto spremljajo prehlad, kašelj in vročina.
  • Otitis externa: Vnetje ali okužba zunanjega sluhovoda (EAC), znana tudi kot plavalčevo uho.
  • Perforacija bobniča: Poškodba bobniča, ki lahko vodi do kroničnega gnojnega vnetja srednjega ušesa.
  • Maligno vnetje zunanjega ušesa: Resna okužba temporalne kosti, ki se pojavi pri ljudeh s kronično sladkorno boleznijo.
  • Ustne in maksilofacialne bolezni: Bolezni, kot so artritis čeljusti, sindrom TMJ ali okužba zob.

Načini za lajšanje bolečin

Protibolečinska zdravila brez recepta

Protibolečinska zdravila, kot sta ibuprofen in acetaminofen, so učinkovita pri lajšanju bolečin, povezanih z akutnim vnetjem srednjega ušesa (AOM). Ta zdravila lahko tudi zmanjšajo vročino, ki je pogosto vzrok za ušesne bolečine. Pomembno je, da sledite navodilom za odmerjanje na embalaži.

Ledeni obkladki ali topli obkladki

Uporaba ledenih ali toplih obkladkov je preprost in varen način za lajšanje bolečin v ušesu. Na prizadeto uho položite obkladek za 10 minut, nato pa zamenjajte med toplim in hladnim. Ta metoda je primerna tako za otroke kot odrasle.

Olivno olje

Kapljice toplega olivnega olja lahko pomagajo ublažiti bolečino. Olje mora biti toplo, vendar ne vroče, da ne povzroči opeklin. Pred uporabo te metode se posvetujte z zdravnikom, zlasti pri otrocih.

Kiropraktično zdravljenje

Kiropraktično zdravljenje lahko pomaga pri lajšanju ušesnih bolečin, čeprav je znanstvenih dokazov o učinkovitosti te metode manj. Ena študija iz leta 2011 nakazuje, da bi zdravljenje lahko delovalo, vendar se pred tem posvetujte z zdravnikom za natančno diagnozo.

Pravilni spalni položaji

Določeni spalni položaji lahko zmanjšajo bolečine v ušesu. Prizadeto uho naj bo dvignjeno in ne pritisnjeno ob blazino. Dodatne blazine za dvig glave lahko pomagajo pri boljšem odtekanju tekočine iz ušesa.

Ingver

Ingver ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin v ušesih. Ingverjev sok ali olje, segreto z ingverjem, nanesite okoli zunanjega ušesnega kanala. Pazite, da olja ne nanašate neposredno v uho.

Česen

Česen ima antibiotične in protibolečinske lastnosti. Strt česen namočite v toplo oljčno ali sezamovo olje, nato pa olje nanesite na ušesni kanal. Olje najprej precedite, da odstranite koščke česna.

Pomembnost zdravniškega posveta

Medtem ko lahko nekatera domača sredstva pomagajo pri lajšanju bolečin, je pomembno, da se za pravilno diagnozo in zdravljenje posvetujete z zdravnikom. Nekateri vzroki za bolečine v ušesu zahtevajo medicinsko pomoč, zlasti če bolečina traja dlje časa ali je zelo intenzivna.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko učinkovito zmanjšate bolečine v ušesih in izboljšate svoje počutje. Ne pozabite, da je vsak primer individualen in da je pomembno poiskati strokovno mnenje, kadar je to potrebno.

[Vir: Health Shots]; Portal24; Foto: Freepik