7 rastlin, ki bodo uspevale tudi v kopalnici

Ker postajajo sobne rastline vse bolj priljubljene, obstaja ena soba, ki predstavlja izziv za zelenje: kopalnica. Številne kopalnice imajo omejeno količino naravne svetlobe, bodisi zaradi majhnih oken ali izbire motnega stekla za zasebnost. To lahko ustvari ostro okolje za rastline, saj so za preživetje odvisne od svetlobe in fotosinteze.

Poleg tega je v kopalnicah zaradi pare, ki jo ustvarijo vroče kopeli in prhe, veliko večja vlažnost kot v drugih delih hiše. Visoka vlažnost lahko prepreči pravilno izhlapevanje vlage v rastlini, kar lahko privede do gnitja, če rastlina za to ni primerna.

Ti zapleteni pogoji ne bodo ustrezali vsaki rastlini, zlasti tistim, ki imajo raje suho prst in veliko neposredne svetlobe. Na srečo obstajajo nekatere rastline, ki uspevajo v bolj vlažnem, slabo osvetljenem okolju. To so pogosto rastline, ki izvirajo iz tropskega podnebja ali vlažnih gozdov; območja, kjer je vode veliko in je nebo oblačno ali zaščiteno s krošnjami dreves.

1. Taščin jezik

Taščin jezik so idealne tako za vrtnarje začetnike kot za negostoljubna okolja, saj so neverjetno vzdržljive in odporne. Izvirajo iz Zahodne Afrike, dajejo prednost vlažnim razmeram in lahko celo filtrirajo toksine iz zraka. Zahvaljujoč dodatni vlagi, ki jo zagotavlja kopalniška para, bi morale biti potrebne še manj zalivanja kot običajno, če bi jih tam postavili – in znano je, da te rastline preživijo teden ali dva brez zalivanja. Ker listi rastejo neposredno navzgor, ne zavzame veliko prostora in je dobra izbira za manjše kopalnice.

Bostonska praprot (Nephrolepis exaltata)

Bostonska praprot obožuje vlago in je idealna za kopalnice, kjer jih lahko redno rosimo. Njihovi listi so pokriti z majhnimi zelenimi listi, ki so skoraj pernati, in lahko zrastejo precej velike in ekspanzivne, kar jim daje dramatičen videz. Praproti potrebujejo minimalno količino posredne sončne svetlobe, zato so primerne za okna s filtrirano svetlobo.

Pothos (Epipremnum aureum)

Pothos je trta, ki požene veje z velikimi, sijočimi listi. Priljubljene so zaradi svoje enostavne nege. Pothos lahko precej dobro absorbira vlago iz zraka, kar pomeni, da v kopalnici potrebuje manj zalivanja. Rastlina bo uspevala tudi v posredni svetlobi, čeprav bo hitreje rasla pri močni svetlobi.

Lilija miru (Spathiphyllum)

Lilija miru izvira iz deževnega gozda in ima velike, bleščeče zelene liste ter čudovite bele cvetove. Cveti vse leto, kar ji daje eleganten videz. Lilija miru potrebuje visoko vlažnost in posredno svetlobo za uspevanje.

Tillandsia (Zračna rastlina)

Tillandsia ali zračne rastline so odlična izbira za kopalnico, saj ne potrebujejo zemlje in črpajo vlago iz zraka. Njihovi dolgi listi spominjajo na anemone ali morske alge, kar je lep kontrast številnim bolj klasičnim rastlinam v kopalnici.

Rastlina pajek (Chlorophytum comosum)

Rastlina pajek je nezahtevna rastlina s tankimi, svetlo zelenimi listi in belo črto skozi sredino. Hitro raste in se razmnožuje, kar jo naredi za privlačen dodatek kopalnici.

Orhideja (Orchidaceae)

Orhideje slovijo po tem, da zahtevajo veliko vzdrževanja, vendar so odlične za kopalnice s visoko vlažnostjo. Priljubljene sorte vključujejo Dendrobium, Phalaenopsis in Paphiopedilums, ki so cenjene zaradi enostavne nege. Orhideje cvetijo več mesecev in so odličen način za dodajanje barve in elegance kopalnici.

Z rastlinami boste v kopalnici ne le ustvarili bolj svež in privlačen prostor, ampak tudi izboljšali kakovost zraka in povečali raven udobja. Ne pozabite pa na ustrezno osvetlitev in vlago, ki jo potrebujejo za uspevanje.

vir

Foto: Freepik

Portal24