7 stranskih učinkov dolgotrajne ketonske diete

ByI.M.

7. novembra, 2023 ,
Keto dieta [Foto: Portal24 (AI)]

7 stranskih učinkov dolgotrajne ketonske diete

Ketonska dieta – imenovana tudi “keto” – je prehranjevalni vzorec, ki obljublja hitro izgubo teže, vendar jo pogosto spremljajo številnimi stranski učinki. Kljub temu, da keto dieta lahko pomaga pri hujšanju, je pomembno razumeti, da ima lahko negativne posledice za vaše zdravje.

Dehidracija

Keto dieta lahko povzroči dehidracijo, saj telo izgublja več tekočine kot običajno. To se zgodi zaradi zmanjšanega vnosa ogljikovih hidratov, kar pripelje do izgube vode. Simptomi dehidracije vključujejo temen urin, omotico, suha usta, povečano žejo in utrujenost.

Gastrointestinalne težave

Pogosti neželeni učinki ketonske diete so težave s prebavili, vključno z zaprtjem, drisko, slabostjo in bruhanjem. Driska je še posebej pogosta, saj telo težje absorbira živila z visoko vsebnostjo maščob.

Ledvični kamni

Keto dieta lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. To je še posebej pomembno pri ljudeh brez bolezni ledvic, saj se osredotoča na živila živalskega izvora in živila z visoko vsebnostjo maščob. Pri bolnikih z boleznijo ledvic lahko ta dieta povzroči nadaljnjo dolgoročno okvaro ledvic in poslabša presnovno acidozo. Ketoacidoza, ki jo lahko sproži keto dieta, lahko poslabša ta problem.

Zmanjšana atletska zmogljivost

Športniki, ki sledijo keto dieti, so pokazali slabše rezultate pri visoko intenzivnih dejavnostih, kot so kolesarjenje in tek, v primerjavi s tistimi, ki uživajo dieto z visokim vnosom ogljikovih hidratov.

“Keto gripa”

Nekateri ljudje doživljajo simptome, imenovane “keto gripa” med prehodom na ketotonsko dieto, vključno z zaprtjem, omotico, težavami pri vadbi, utrujenostjo, glavobolom, nespečnostjo, slabostjo in bruhanjem. Simptome je mogoče blažiti z uživanjem veliko vode in povečanim vnosom elektrolitov.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Keto dieta pogosto omejuje vnos sadja in zelenjave, kar lahko pripelje do pomanjkanja pomembnih hranil, kot so kalcij, vlakna, železo, magnezij, kalij in različni vitamini. To lahko negativno vpliva na različne vidike vašega zdravja.

Ponovna pridobitev teže

Zaradi težavnosti pri dolgoročnem sledenju keto diete se ljudje pogosto soočajo s ponovno pridobitvijo teže, ko se vrnejo k svojim običajnim prehranjevalnim vzorcem.

Potencialne koristi

Kljub stranskim učinkom lahko dieta prinaša nekatere koristi, kot so nadzor apetita, izboljšanje krvnih parametrov in pozitivni vplivi na duševno zdravje. Prav tako se uporablja za zdravljenje epilepsije in prekomerne telesne teže.

Vendar pa je pomembno razumeti, da ni primerna za vsakogar. Posamezniki z določenimi boleznimi ali zdravstvenimi težavami, kot so bolezni jeter, motnje hranjenja in sladkorna bolezen, se morajo izogibati tej dieti ali se posvetovati s svojim zdravnikom pred začetkom.

Keto dieta ima lahko pozitivne učinke, vendar zahteva previdno načrtovanje in spremljanje, da bi se izognili morebitnim tveganjem in stranskim učinkom. Pred začetkom te diete se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom ali dietetikom, da vam zagotovijo, da je primerna za vas.

vir

Foto: Portal24