78. Dirka po Španiji: Zmagoslavje Jumbo Visme, zmagal Sepp Kuss

Dirka po Španiji: Zmagoslavje Jumbo Visme, zmagal je Sepp Kuss

Končana je 78. Dirka po Španiji, ki se je zaključila s popolno dominacijo ekipe Jumbo Visma. Zmagal je pomočnik Sepp Kuss, drugo mesto je osvojil Jonas Vingegaard, tretje mesto pa je pripadlo Primožu Rogliču. V zadnji etapi v Madridu je zmagoviti beg šesterice pripeljal do zmage nosilca zelene majice Kadena Grovesa.

Zadnja etapa, ki je potekala od hipodroma Zarzuela do devetih krogov v središču Madrida, dolgih 5,8 km, je prinesla nepričakovano zgodbo. Namesto pričakovanega šprinterskega obračuna glavnine je uspel beg šestih močnih kolesarjev, med katerimi je bil najmočnejši sprinter La Vuelte 23, Kaden Groves.

Po prvih 45 kilometrih, ki so jih kolesarji izkoristili za nazdravljanje in fotografiranje, se je ob prihodu na mestni krog okoli trga Cibeles zmagovita ekipa Jumbo Visma umaknila in začel se je šov, podoben kriterijem. Sedem krogov pred koncem je napadel Remco Evenepoel, ki sta ga pokrila Kaden Groves in kronometrski velemojster Filippo Ganna. Kmalu so se jim pridružili še Nico Denz, Lennart Kämna in Rui Costa.

Prednost

Šesterica je vztrajala s prednostjo 15-20 sekund vse do zadnjega kroga in kilometra, ko so se ubežniki med seboj pomerili za etapno zmago. Groves je slavil svojo tretjo etapno zmago, drugi je bil Ganna, tretji pa Denz. Za njimi so prišli najhitrejši kolesarji iz glavnine.

Na zmagovalnem odru skupnega seštevka so stali trije člani Jumbo Visme: Sepp Kuss, Jonas Vingegaard in Primož Roglič. Roglič, ki bo svojim trem zmagam na Vuelti dodal še tretje mesto, je zdaj skupno sedemkrat stal na stopničkah tritedenskih dirk.

“Čudovito. Najbolj sem trpel ravno na zadnji etapi, tako da sem presrečen, da je konec. Bolj sem trpel v Madridu kot na Angliruju,” je dejal zmagovalac 78. Dirke po Španiji Sepp Kuss in dodal, da ga to ne bo spremenilo: “Še vedno bom ostal tak, kot sem. Seveda je to velik življenjski dogodek. Te izkušnje se bom z veseljem spominjal. Mislim, da še nisem dojel, kaj se dogaja, še nekaj časa bo tako. Zdaj bomo pošteno proslavili, tukaj so tudi moja družina in prijatelji. Lepo se bo skupaj z njimi ter moštvenimi kolegi in štabom ekipe spominjati vseh lepih trenutkov v zadnjih tednih.”

vir Foto: Jumbo Visma (fotografija je simbolna) Portal24