7ob7: Zgodba o tem, kako nas življenje včasih prijetno preseneti

ByUredništvo

26. maja, 2024
Edvard Kadič [Foto: Polona Avanzo]

7ob7: Zgodba o tem, kako nas življenje včasih prijetno preseneti

Marec se je prevesil v drugo polovico, ko smo “končno” pričeli s snemanjem oddaje. Do takrat sva se z Andrejem (TV3) predvsem sestajala na kavi, debatirala, se malo tudi pogajala o skupni prihodnosti, predvsem pa oba želela, da narediva res nekaj dobrega. On bolj s tehnične (televizijske), jaz pa z vsebinske strani. Posledica tega je oddaja 7ob7.

Zanimivo je, da sva se praktično takoj razumela okoli osnovne ideje. Oddaja mora biti dnevno aktualna in samosvoja. Traja namreč le sedem minut in to v času, ko večina gledalcev spremlja novice dneva v osrednjih dveh slovenskih medijih (TV Slovenija in POP TV). Za povrh pa sta oba medija še obrnjena v levo politično smer. Tako močno, da to opazijo prav vsi. Zakaj je politična usmerjenost sploh pomembna pri vsem tem? Zato, ker možgani, ki producirajo vsebino (moji, seveda), politično gravitirajo na sredino desno. Kot da bi beton termina ob 19h še dodatno krepili z armiranim železom.

Včasih življenje preseneti

A včasih nas življenje pozitivno preseneti. Kdo bi si mislil, da bo v kritično presojo in zdrav razum usmerjena oddaja postala tako hitro tako priljubljena. Komentar v smislu: “Ljudje imajo pač radi zdrav razum,” v Sloveniji ni tako sam po sebi umeven. Živimo v deželi, kjer je samoumevna predvsem delitev na naše in vaše. Če niste “levuharski zblojenci”, ste pa “klerotalibanske pičke”. Če niste tranzicijski lopovi, ste pa janšisti. O Bog, kakšna ideološka preproščina je postala Slovenija.

A ideološke plašnice imajo tudi resne posledice. Standard nam vztrajno pada in to se vidi že na vsakem koraku. Pa ne gre le za vedno manj izdelkov v košarici za isti denar. V slovenskem medijskem svetu npr. ni pomembno kako slab ali dober novinar ste. Pomembno je, da pišete ali blebetate v pravi rog. Če ste še tako slabi, ste dobri, če ste zaposleni npr. na RTV Slovenija. Pa je tam zaposlenih tudi veliko dobrih, da se razumemo. In obratno. Če ste še tako dobri pri ustvarjanju svojih prispevkov, veljate za “slabe” zgolj zato, ker ste zaposleni v napačni medijski hiši.  

Kot sem zapisal že večkrat, leva ideologija temelji na kolektivizmu, na sivini kolektiva. V kolektivu je posameznik razbremenjen odgovornosti. Desna politika pa, nasprotno, temelji na individualizmu in prevzemanju tveganja ter odgovornosti. Zato levi pol eksperimentira in posledično ruši, desni pa ohranja in posledično gradi. 

Pravi čas za svojo resnico

Če kdaj, je zdaj pravi čas za imeti svoje mnenje in svojo resnico. Vaš pogled na svet ni napačen. Napačno je to, da vas prepričujejo, da je z vami nekaj narobe, če se npr. pri 50-ih ne strinjate z 20-letniki in njihovim pogledom na svet. Z vami ni nič narobe, če ne pristajate na vlogo starša, ki verjame otroku, da nima pojma o ničemer. Hkrati pa ta isti otrok živi pod vašo streho, je vašo hrano in se oblači v oblačila, ki mu jih kupite seveda vi.  

Vaš pogled na svet ni napačen, če vas prebujenstvo ali levičarstvo pušča hladne. Napačno je to, da vas prepričujejo, da je z vami nekaj narobe in da vi temu sčasoma verjamete.

Oddaja 7ob7 (koprodukcija s TV3) in medijsko okolje Portal24 je namenjeno prav temu. V svetu, kjer kolektivna zavest dobesedno valja in uničuje kritični razum posameznika, je krepitev dosega zdravemu razumu še kako pomembna. V svetu, kjer je vse vedno bolj zmedeno, želimo ponuditi jasno smer. Da nekaj lahko razumemo in podpremo brez občutka, da se moramo zato odpovedati svoji individualnosti. Zaradi mojih osebnostnih lastnosti je vse skupaj še rahlo začinjeno s humorjem in ironijo. Včasih namreč ravno skozi smeh in satiro najbolj jasno vidimo resnico.

Morda pa je čas, da si po vseh teh desetletjih tiščanja v kolektivizem priznamo, da ima tudi individualizem s svojim zdravim razumom svojo privlačnost. Številke gledanosti to potrjujejo. Morda pa je vseeno naša skrivnost uspeha tudi v tem, da ljudje potrebujejo alternativne poglede. Očitno smo to alternativo uspeli ujeti v Portal24 in oddajo 7ob7 ter jo predstaviti na način, ki je dovolj dostopen in privlačen. In kdo bi si mislil, da bo to ključno za uspeh. Zdrava pamet, humor, in individualnost očitno še vedno štejejo. Nikar si tega ne dovolimo vzeti.

Edvard Kadič

PS: Na spremljanje oddaje 7ob7 se lahko naročite TUKAJ, kjer ste sproti obveščeni o novi oddaji, če jo slučajno zamudite ob 19h na TV3 v živo.