8 edinstvenih značilnosti jesenskih dojenčkov

Za mnoge mame je jesen najlepši letni čas. Ne prehladno ne prevroče, ravno prav za prijetne sprehode z dojenčkom, pitje toplih napitkov in uživanje v času, ki ga ponuja narava. Poleg tega je za nekatere to obdobje, ko z veseljem pričakujejo rojstvo svojega malčka. Vendar pa je nekaj posebnosti, ki jesenske dojenčke naredijo edinstvene. Poglejmo osem zanimivosti o teh posebnih malčkih:

Lažji ob porodu

Glede na podatke Nacionalne akademije znanosti imajo dojenčki, ki so spočeti med januarjem in majem, nižjo porodno težo. To je lahko olajšanje za bodoče mamice, ki so zaskrbljene glede bolečin pri porodu.

Višji in močnejši

Znanstvene študije so pokazale, da so dojenčki, rojeni jeseni, nekoliko višji od svojih vrstnikov, rojenih v drugih letnih časih. Razlog? Več izpostavljenosti soncu med nosečnostjo pomeni več vitamina D, kar spodbuja rast in razvoj kosti.

Bodoči športniki

Večina profesionalnih športnikov se je rodila v jesenskih mesecih, zlasti med septembrom in novembrom.

Dolgoživi

Po podatkih Nacionalne akademije znanosti lahko jesenski dojenčki pričakujejo, da bodo živeli med 160 do 219 dni dlje kot drugi.

Večje tveganje za astmo

Raziskave univerze Vanderbilt so pokazale, da je pri dojenčkih, rojenih v jesenskih mesecih, večje tveganje za razvoj astme.

Večja nagnjenost k alergijam na hrano

Finska študija je razkrila, da so dojenčki, rojeni jeseni, bolj nagnjeni k alergijam na hrano. Zlasti cvetni prah lahko vpliva na razvoj alergij na jajca in mleko.

Akademsko uspešni

Jesenski dojenčki imajo večje možnosti za akademski uspeh, saj so ob vstopu v šolo pogosto med starejšimi v svojem razredu, kar jim daje prednost v razvoju in samozavesti.

September – mesec rojstev

Analiza 20-letnih podatkov od 1994 do 2014 je razkrila, da se največ otrok rodi septembra. Morda je to posledica spočetja med počitnicami ali morda zato, ker je v zimskih mesecih kakovost sperme višja.

Jesen je čaroben čas, ko se narava obarva v tople odtenke in pripravi na zimski počitek. Za mnoge družine pa je to čas novega začetka, ko v svoje življenje sprejmejo nov član družine. Ne glede na letni čas, v katerem se je otrok rodil, pa je vsak dojenček edinstven in poseben na svoj način. Jesenski dojenčki pa imajo nekaj dodatnih zanimivosti, ki jih naredijo še bolj posebne.

vir Foto: Pexels Portal24