8 učinkovitih domačih zdravil za zdravljenje čebeljega pika

ByAna Koren

26. aprila, 2023
Čebela [Foto: Pexels]

8 učinkovitih domačih zdravil za zdravljenje čebeljega pika

Čebeljega pika si nihče ne želi, a so pogost pojav v toplejših mesecih leta, še posebej, če ste veliko časa na prostem. Čeprav so čebelji piki običajno neškodljivi, so lahko precej boleči in lahko povzročijo veliko nelagodja. Na srečo obstaja veliko domačih zdravil, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin in oteklin, ki jih povzročajo čebelji piki. Oglejmo si nekaj najučinkovitejših domačih zdravil za čebelje pike.

Kaj se zgodi, če te piči čebela?

Dr. Rajiv Dang je za Health Shot pojasnil, da čebela ali osa običajno piči neizzvano. Vbod pušča strupene snovi pod kožo na mestu ugriza. ”V večini primerov je vbod preprost, varen in neškodljiv ter povzroči ostro, zbadajočo bolečino, nekaj rdečice in nekaj otekline zaradi sproščanja strupa pod kožo, kar lahko traja 1-2 dni,” pravi dr. Dang. Pojasnjuje še, da lahko večkratni vbodi postanejo zelo boleči in nevarni, kar povzroči težave z dihanjem, nizek krvni tlak, otekanje oči in grla, težave z dihanjem in druge težave. V primeru, da oseba prejme večkratne pike ali ima hude simptome ali alergijskae reakcije, je najbolje poiskati zdravniško pomoč in se posvetovati z zdravnikom.

Preprečevanje in zdravljenje čebeljih pikov

Ena preprosta možnost, ko se soočite s situacijo, ko čebele letajo naokoli, je, da se spustite čim bolj na tla, se pokrijete s tkanino in poskrbite, da vas ne piči. Če vas je pičila samo ena čebela in imate le nekaj otekline in rahle bolečine, lahko ta domača zdravila zagotovijo hitro olajšanje.

Domača zdravila za zdravljenje čebeljega pika

1. Led

Uporaba ledu na mestu vboda lahko pomaga zmanjšati oteklino in bolečino. Preprosto zavijte nekaj ledu v krpo ali papirnato brisačo in jo držite na prizadetem mestu približno 15-20 minut. Ta postopek ponavljajte vsakih nekaj ur prvi dan po piku.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona je še eno učinkovito domače zdravilo za čebelje pike. Majhno količino sode bikarbone zmešajte z vodo, da dobite pasto, nato jo nanesite na mesto vboda. To lahko pomaga zmanjšati oteklino in bolečino.

3. Med

Med ima antibakterijske in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati otekline in bolečine, ki jih povzročajo čebelji piki. Nanesite majhno količino medu neposredno na mesto vboda in pustite delovati približno 30 minut, nato ga sperite s toplo vodo.

4. Jabolčni kis… več na Princesa.si