Hrana za katero morda ne veste, da jo lahko zamrznete

Zamrzovalnik je kuhinjski pomočnik, ki se izkaže za nepogrešljivega, ne glede na to, ali se trudite zmanjšati odpadno hrano ali pripravljate obroke vnaprej za hitro pogrevanje. S procesom zamrzovanja ne samo preprečimo razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov, ampak tudi ohranimo hranilne snovi, kar zagotavlja dolgo obstojnost živil in njihovo uporabnost v prihodnosti.

Medtem ko mnogi že poznajo prednosti zamrzovanja za banane in korenje, se na seznamu najboljših zamrznjenih kandidatov skriva še mnogo presenečenj. Z ustrezno pripravo in tehniko bodo nekatera živila v vašem zamrzovalniku ohranila izjemno obstojnost.

1. Kumare

Kumare, kljub svoji vsebnosti vode, ki se mnogim zdi ovira za zamrzovanje, se lahko v zamrzovalniku uspešno ohranijo. Po odmrzovanju sicer izgubijo hrustljavost, a so odličen dodatek k hladnim juham ali osvežilnim omakam, kot je tzatziki. Narezane kumare enakomerno razporedite po pekaču ali pladnju s papirjem za peko, zamrznite in nato shranite v nepredušni posodi ali vrečki za zamrzovanje.

2. Bučke

Podobno kot kumare so tudi bučke bogate z vodo, vendar jih lahko blanširanje pred zamrzovanjem ohrani teksturo. Zamrznjene bučke so odlične v različnih receptih, od kruha do smutijev. Blanširane bučke eno uro zamrznite na pladnju s papirjem za peko, nato pa jih shranite v posodi ali vrečki za zamrzovanje.

3. Avokado

Avokado se s pravo tehniko lahko uspešno zamrzne, a po odmrzovanju postane mehkejši. Primeren je za smutije, juhe ali čokoladne torte. Olupljen avokado narežite na koščke, zamrznite in shranite v posodi ali vrečki za zamrzovanje.

4. Citrusi

Citrusi, kot so pomaranče, limone in grenivke, se lahko zamrznejo, njihov sok pa ostane svež. Odmrznjeni agrumi so odlični za limonade, smutije in domače šerbet. Olupljene in narezane agrume zamrznite na pekaču s papirjem za peko, nato pa jih preložite v vrečko za zamrzovanje.

5. Čebula

Čebulo, ki jo redko uporabljate, lahko presenetljivo zamrznete. Čeprav po odmrzovanju izgubi teksturo, je uporabna za juhe in dušenje. Pripravljeno čebulo zamrznite na pekaču s papirjem za peko, nato pa shranite v posodi ali vrečki za zamrzovanje.

6. Jagode

Jagode, ki jih običajno najdemo zamrznjene, se lahko zamrznejo tudi doma. Pazite, da so pravilno zamrznjene, da se ne zmehčajo. Zamrznjene jagode so primerne za sadne kašice in sokove. Narezane jagode zamrznite na pekaču s papirjem za peko, nato pa jih shranite v posodi ali vrečki za zamrzovanje.

7. Solata

Solato lahko zamrznete, čeprav ne bo hrustljava. Je pa še vedno hranljiva in se odlično obnese v kuhanih jedeh, kot so juhe in azijske jedi. Solatne liste operite, zamrznite na pekaču s papirjem za peko in nato shranite v posodi ali vrečki za zamrzovanje.

8. Oreščki

Oreščki se sicer ne zdijo primerni za zamrzovanje, vendar lahko tako podaljšate njihovo svežino. Razporedite jih na pekač s papirjem za peko, zamrznite in shranite v posodi ali vrečki za zamrzovanje.

Zamrzovalnik je torej več kot le led. S pravilno pripravo lahko ohranite svežino in hranilnost številnih živil ter popestrite svoje kulinarične podvige. Preizkusite zamrzovanje teh nenavadnih kandidatov ter razširite svoj kulinarični repertoar.

vir Foto: Pexels Portal24